Uppdraget – överlev en vecka utan sociala medier

Skulle du klara en vecka helt utan sociala medier? Vi har gett superdigitala Elin Häggberg i uppgift att göra just detta. När det här inlägget publiceras har hon raderat Facebook, Instagram, Snapchat och alla andra sociala appar från sin mobil för att leva en vecka i exil från flöden och lajks.

Personligen kan jag inte komma ihåg när det senast gick en dag utan att jag åtminstone snabbt ögnade igenom Facebook eller Instagram. Däremot så föresvävar mig då och då tanken att testa att stänga ner ett tag.

Det är en både kittlande och skrämmande tanke. Inte för att jag känner att min sociala medie-konsumtion är problematisk på något sätt, men det vore intressant att se hur jag skulle reagera på frånvaron av statusuppdateringar, likes och nyheter. Abstinens? Eufori? Depression? Lugn? Hur skulle man egentligen göra för att hålla reda på födelsedagar, festinbjudningar eller aktiviteter i föreningen man är medlem i utan sociala medier?

Eftersom jag själv uppenbarligen har för svag karaktär för att göra detta har jag nu anlitat Elin! Till vardags läser hon sista året på Digital mediedesign-programmet på Örebro universitet. Hon brinner för allt digitalt, och som ni säkert förstår är sociala medier en lika given del av dagen som frukost.

Regler för experimentet

Premisserna för experimentet: Elin får under veckan under inga omständigheter som helst använda Facebook, Twitter, Instagram, SnapChat eller andra sociala medier. Det är inte heller tillåtet att spionera på någon annans flöde, till exempel på bussen. Däremot får hon använda internet till vanligt surfande samt blogga. Hennes bloggposter kommer automatiskt postas till hennes kanaler i sociala medier.

Ny temautställning om sociala medier på gång

Under veckan kommer du att kunna följa hennes vedermödor på hennes egen blogg teknifik.se. Och om hon överlever kommer hon att berätta hur det gick i en kommande krönika som publiceras 6 april i samband med Internetmuseums temautställning om sociala medier.

Utöver Elins krönika kommer vår kommande utställning att ta dig med på en odyssé genom sociala medie-historien, bjuda på en ny podd där vi sammanfört Lunarstorms och Skunks grundare för första gången någonsin, en tävling med ett extremt fint pris och mycket annat.  Vad tycker du förresten att vi ska ha med på vår tidslinje om sociala medier? Vi tar gärna emot tips!

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.