Två månader med Pokémon Go

Nu har det gått två månader sedan Pokémon Go lanserades i Sverige 16 juli 2016. Vad har hänt under den tiden? För egen del har jag nått level 21, genomfört lite drygt tre maratonlopp (127 kilometer), besökt 1 610 Pokéstop, fångat 868 Pokémons och ruvat 46 ägg.

Det råder lätt förvirring om hur de nya och populära orden kring pokemonspelet ska skrivas men Språkrådet är snabba och redan efter en månad finns råden på plats.

När rektorn för en gymnasieskola i Uppsala kommer tillbaka efter sin semester är Pokémon Go det första han (@olofoskarsson) twittrar om. Och efter bara ett par dagar har han med hjälp av gamla elever rett ut att det finns ett pokestop på skolan.

När min son kom tillbaka till skolan efter sommarlovet jämförde han och de andra grabbarna i klassen sina framsteg i Pokémon Go. Det visade sig då att flertalet av killarna hade mammor som hade högre level än dem själva!

Högst var Melvins mamma på level 27. Samma son åkte några dagar senare på skolresa till Gotland. Hela klassen satt i godan ro och åt glass när någon fick syn på att det fanns en Snorlax ovanför backen och alla rusade dit.

Billigare än annonsering

Kommunikatörerna i Umeå kommun var fiffiga. De provade att locka Umeåborna till en cykelaktivitet på Renmarkstorget genom att lägga ut lures en hel dag. De delade också ut ”Trafikvett för Pokémontränare”.

Det blev en hel del aktivitet och många de pratade med tyckte att ”det var smart” att locka folk på det här viset. De säger själva att de får väl se om de gör om det i något annat lämpligt sammanhang. De konstaterar att det var i alla fall billigare än annonsering (269 kronor).

Geocachare i Sverige börjar oroa sig att antalet nya geocacher har minskat drastiskt sedan mitten av juli och undrar om förklaringen kan hänga ihop med lanseringen av Pokémon Go.

Pokémon-febern har fått försäljningen av extra batterier och laddare till mobiltelefoner att explodera. Och det ligger nära till hands att gissa att powerbanks kommer bli årets julklapp.

Men värsta Pokémon Go-yran har lagt sig. Efter två månader har antalet användare som handlar inne i spelen återgått till samma nivå som före Pokémon Go lanseringen.

Och sist men inte minst. Ni har väl sett att Pokemon Go redan har hamnat på museum?

Etiketter: , , Foto: Go Pokeball! av Shannon (CC BY)

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.