Tre månader i nya klimatsmarta lokaler

Förra veckan firade IIS tre månader på vår nya adress på Hammarby Kaj 10D där vi har vårt kontor, katalysatorverksamhet för entreprenörer med nystartade företag samt start- och mötesplatsen Goto 10. Som ett led i vårt hållbarhetsarbete försökte vi vid flytten till de nya lokalerna att tänka hållbarhet på så många sätt som möjligt.

Till att börja med är jag väldigt glad för att våra lokaler numera ligger i en klimatsmart byggnad. För oss anställda märks det främst genom att det är självsläckande lampor överallt och självreglerande jalusier som justerar insläppet av solljus på oss. Ventilationssystemet har en premiummärkning, vilket är bra ur ett arbetsmiljöperspektiv och samtidigt klimatsmart.

Skanska har ansökt om att kontorsbyggnaden ska bli certifierad på den högsta nivån i det internationella bedömningssystemet för gröna byggnader, LEED Platinum. Byggnadens miljöprestanda kommer att bedömas utifrån områdena närmiljö, vattenanvändning, energianvändning, material samt inomhusklimat. Besked väntas efter sommaren.

Hållbar flytt

Under flyttprojektet samarbetade vi med arkitektfirman Tengbom som sätter hållbarhet i fokus. De har till exempel hjälpt oss att välja bra alternativ för material och inredning, både gällande miljö och socialt ansvarsfull produktion. Det mesta av den gamla inredningen har vi flyttat med oss till de nya lokalerna. De möbler som vi inte hade användning för längre skänkte vi genom Pelle Halling AB vidare till verksamheter som skolor och ideella föreningar. Pelle Halling AB hjälper företag och organisationer att ta samhällsansvar genom hållbarhet i praktiken.

När flytten var klar fick vi en sammanställning över vad som hänt med möbler och material från vårt gamla kontor. Det som inte kunde återanvändas materialåtervanns. Genom källsorteringen av metaller bidrog vi med 215 nya cyklar och genom källsorteringen av brännbart material till uppvärmningen av drygt tre villor under ett år. Mindre saker på kontoret såsom krukor, ramar och böcker lottade vi ut bland intresserade anställda och resten lämnade vi till Myrorna och Återvinnarna. Alla gardiner togs om hand av Work through Craft som är en ideell förening för nyanlända kvinnor som skapar och säljer kläder och annat av ihopsamlat material i form av tyger och garner.

Leverantörer

I vår upphandling av leverantörer har vi också försökt välja med hållbarhet i fokus. Vi har till exempel valt GodEl som elleverantör. De har 100 % förnybar el märkt Bra Miljöval och skänker sin vinst till välgörenhet. Som städbolag har vi ett samarbete med NRSE som är Svanenmärkt. Jag är också glad för att vi fått möjligheten att bidra till Stockholms stads insamlingsmål för matavfall då byggnaden har en gemensam matavfallsinsamling.

Goto 10

IIS har under flera år främjat internetbaserad innovation, bland annat genom evenemang med entreprenörsfokus och forskningssamarbeten med Handelshögskolan i Stockholm. I och med vår flytt till nya lokaler påbörjade vi en satsning på en mötesplats som ett nästa steg i detta långsiktiga arbete och en av de största i stiftelsens historia.

Förutom den öppna mötesplatsen Goto 10 har vi en katalysatorverksamhet för entreprenörer som kommit lite längre och startat ett företag. Ett flertal företag som IIS tror har potential att förbättra internet och dess användning har möjlighet att hyra kontorsplatser till ett subventionerat pris och få tillgång till ett utökat nätverk.

Du hittar information om alla evenemang på Goto 10 på vår webbplats goto10.se. I höst får du exempelvis chansen att lära dig mer om öppna data, hur du skriver avtal eller hur det är att jobba som digital nomad. Du är även välkommen att själv arrangera evenemang hos oss. Vi står för lokalen och hjälper till med anmälningar så länge det är med internet i fokus. Hör av dig!

Ha en skön (och grön) sommar!

Etiketter: , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Therese Ernbrandt Administratör Therese Ernbrandt jobbar med administration på IIS och har bland annat studerat miljö och utveckling på Södertörns högskola. Hon är aktiv i IIS interna miljögrupp och tycker om att laga vegetarisk mat.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.