Tre enkla tips mot dataintrång

Hur skyddar man sig mot skadlig kod som gömmer sig på datorn? Jag fick nyligen chansen av SVT att förklara hur du enkelt kan undvika dold kod. Här kommer mina tre tips!

Här hittar du artikeln på svt.se.

1. Klicka inte

Ett bra sätt att skydda sig mot olika typer av dataintrång är att inte klicka på länkar eller bifogade filer. Det skadar inte att vara lite misstänksam. Fundera gärna ett varv extra över vem som är avsändare och hur avsändaradressen ser ut. Är det något jag väntar på, eller dök det bara upp i min mejlkorg?

2. Säkerhetskopiera

Om olyckan är framme och du har drabbats av skadlig kod på ett eller annat sätt är det jätteviktigt att ha säkerhetskopior, så man kan återskapa det som har gått förlorat. Du kan till exempel ha en separat hårddisk som du ansluter ibland för att ta säkerhetskopior. Eller varför inte en molntjänst, för att lätt ha möjlighet att återskapa informationen via internet.

3. Ha två konton

Jag tycker man gott kan ha två konton på sin dator. Ett med behörigheter som är hårt styrda och begränsade, som du använder när du gör det du brukar göra på dagarna. Surfar, skickar mejl och läser artiklar det vill säga. Sen kan du ha ett annat konto som du bara loggar in på när du vill göra programuppdateringar eller installera nya programvoror och liknande, saker som är av mer kritisk karaktär. Det är nämligen viktigt att patcha, det vill säga att installera uppdateringar till dina program och appar när sådana kommer. Det är en hygienfaktor och så självklart så det borde inte behöva nämnas!

Artikeln har inga etiketter

Om bloggaren

Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef, IIS Rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. En av få utvalda i världen att delta i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet. Ledamot i ett flertal styrelser och remissvarare på statens offentliga utredningar om internet och säkerhet.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • John Doe 2 oktober 2017, kl 23.31

    Virtuell maskin och krypterade arkiv.

    Svara