Antalet toppdomäner fortsätter att växa

Det finns många toppdomäner att välja på, inte bara .se, .nu, .com och .net. Och när kom de? I bilden här nedanför från European Domain Center kan vi se att .gov, .mil och .com var de första och de kom redan 1985.

Redan året efter kom .se. De senaste tre åren har antalet nya toppdomäner formligen exploderat. Exempelvis har vi fått både .moscow (med ”vanliga” bokstäver) och .москва (med ryska bokstäver) under 2014.

Antalet toppdomäner ökar just nu så fort att bilden inte hänger med. 882 toppdomäner (”domain extensions”) säger bilden, men då har de inte tagit med så kallade varumärkestoppdomäner, som .google och .toyota, som bara är till för varumärkesinnehavarens egna behov. Räkna inte med att du kan registrera ditt namn under dem.

När jag skriver detta så finns det 1278 toppdomäner i IANA:s databas över toppdomäner i root-zonen, det vill säga toppdomäner som är synliga i DNS, och då är alla inkluderade. Se http://www.iana.org/domains/root/db om du själv vill bläddra runt mellan alla.

domains_infographic

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Mats Dufberg DNS-specialist Mats Dufberg har jobbat med DNS och domäner under mer än 15 år. Först på IIS, sedan på TeliaSonera och nu åter som DNS-specialist på IIS där han arbetar med testning av de nya toppdomänerna, speciellt när det gäller IDN (internationaliserade domännamn). Han har också ett förflutet som lingvist och scoutledare.