Till minne av programmeringsgurun Dennis Ritchie

Lite i skymundan av den mer medialt framstående Steve Jobs bortgång en vecka tidigare, gick programmeringsgurun Dennis MacAlistair Ritchie – eller dmr som han kanske är mer känd som – bort den 12:e oktober efter en längre tids sjukdom.

Min kollega Måns Jonasson skrev ett fint inlägg efter Steve Jobs bortgång – jag tycker att även Dennis Ritchie är värd ett omnämnande. Han var bland annat skaparen av programmeringsspråket C och en av kärnutvecklarna av UNIX – två av de troligen viktigaste byggstenarna för operativsystem och internet som vi har i dag, och som har använts de senaste 40 åren.

Jag hörde själv först talas om Dennis när jag började programmera i 15-årsåldern, sedan dess har han hängt med mig genom mitt fortsatta kodande i C och Linux.

Grunden till en mängd moderna språk

För den oinsatte är både C och UNIX bara en samling bokstäver, men för den som är insatt i operativsystem och programmering så är det grunden till en mängd moderna och populära programmeringsspråk och operativsystem. Till exempel bygger MacOS X till stora delar på UNIX, så även diverse BSD-dialekter och Linux. Vad gäller programmeringsspråk så bygger C++, Java och många fler språk på just C.

Dennis Ritchie.

Ett av de kanske mest lästa referensverken till C är programmeringsbibeln K&R, eller ”The C Programming Language” av Brian Kernighan och Dennis Ritchie,  där man inte bara får lära sig C utan också kodstil, systemprogrammering och skönheten i små, enkla och rena program. Det har översatts till mer än 20 språk och sålts i miljontals exemplar.

Dennis belönades med ett flertal utmärkelser för sina insatser inom C, UNIX och mycket annat, bland andra både Turing Award och den amerikanska National Medal of Thechnology tillsammans med Ken Thompson, medskaparen av UNIX.

Själv fick jag aldrig möjligheten att möta Dennis. Man kan bara önska att vi får se fler lysande män och kvinnor som han, som brinner för att ge oss de byggstenar som är ett måste för den värld vi lever i idag.

Dennis Ritchie blev 70 år.

Etiketter: , , , , , , , , Foto: av ()

Om bloggaren

Mikael Löfstrand Systemadministratör Mikael var fram till 2015 systemadminstratör på IIS driftavdelning. Innan han började på IIS har han bland annat jobbat på en ISP samt som konsult.