Tänk om IANA-transitionen bara är en hägring?

Den amerikanska staten har länge haft en långtgående kontroll över internets tekniska mittpunkt. Vad händer nu när ICANN:s styrelse sammanställt ett förslag om hur man kan flytta över ansvaret för vissa nyckelfunktioner inom domännamnssystemet till internetsamfundet?

Read this blog post in English.

Förra veckan hade ICANN sin 55:e konferens i Marrakech.

Det viktigaste resultatet av mötet är att alla delar av det så kallade internetsamfundet godkände att ICANN:s styrelse skickar ett förslag till den amerikanska post- och telestyrelsen NTIA som föreslår hur man kan flytta över ansvaret för vissa nyckelfunktioner inom domännamnssystemet till internetsamfundet (eng.: NTIA intent to transition key Internet domain name functions to the global multistakeholder community).

I den planen kommer USA i framtiden inte längre ha den speciella roll som landet har haft (ICANN administrerar IANA-funktionerna under avtal med det amerikanska handelsdepartementet).

Planen som ska leda till en ändring är beställd av NTIA i mars 2014, och enligt tidsplanen skulle förslaget vara färdigt redan under 2015 så att det gamla avtalet mellan ICANN och NTIA inte behövde förlängas efter september 2015. Den tidsplanen var dock väldigt förhastad och optimistiskt, något jag jag bloggade om redan i augusti 2014.

Gynnsamt klimat

Varför var det bråttom? För att man tyckte att det fanns ett momentum i 2015. Ett gynnsamt politiskt klimat i USA helt enkelt.

Varför var det optimistiskt? För att man glömde att en IANA transition också ställer krav på den organisation som ska ta emot ansvaret, nämligen ICANN. Därför behövde man kombinera IANA transition med ICANN accountability så att vi kan försäkra oss om att ICANN kan axla ansvaret och att det finns regler och mekanismer på plats om man vill ställa ICANN till svars.

Nu är ett förslag klart som innehåller båda delar (IANA transition och ICANN accountability).

I all press kring den presenterade planen finns det en referens till det enorma arbetet som föreligger utskicket till NTIA. 600 möten och telefonkonferenser, 32 000 e-postmeddelanden och 26 000 globala arbetstimmar. Det är alltså ett maratonlopp som pågått under två år. När förslaget blev klart och godkänt inom ICANN-samfundet fanns det all anledning till fest i oasen i Marrakech.

Vad händer nu?

NTIA har tagit emot dokumenten och ska utvärdera förslaget. De skriver att flera organisationer inom den amerikanska förvaltningen kommer att vara involverade, och att USA:s kongress är väldigt intresserad av utvärderingen.

Här finns några frågetecken. Kan en sådan process gå snabbt? Bara att förstå alla dokument tar sin tid. Är förslaget färdigt? Kritiker skulle troligen peka på stream 2 för att säga att vi inte vet hur totalen kommer att se ut.

Sedan är frågan om det kommer att funka. Alla dokument är i grund och botten bara en beskrivning. Den som vill vara kritisk kan fråga sig om vi äventyrar att byta ut något som har funkat i alla år med något som vi inte vet om det kommer att funka. Här finns det naturligtvis utrymme för den som vill försena processen, genom att be om mer bevis.

Optimistisk tidsplan

Så hur stor är chansen att allt går som alla dessa maratonlöpare önskar? Kommer vi att se ett slut på den amerikanska dominansen i september 2016?

Det kan vara att tidsplanen återigen är optimistisk, och jag undrar hur man hanterar frågor eller även förhandlingssituationer om det skulle behövas ändringar. Vem förhandlar för en multi stakeholder community? Är det ICANN, ICG, alla? Här finns redan en betydande risk. ICANN är koordinator för att komma med ett förslag. Det är gjort. Men ett sådant komplicerat förslag har säkert delar som man kan ifrågasätta. Jag hoppas att ICANN har gjort färdigt en plan för att hantera kommunikation, uppkomna frågor och eventuella förhandlingssituationer.

Vad händer om det blir försenat? Hur reagerar ett samfund som har jobbat två år på ett förslag, där nästa steg blir osäkert? Här behöver ICANN ha en strategi. Hur håller man alla motiverade att tro på ICANN-modellen? Det är farligt om luften går ur – ICANN kan implodera om energin är borta. Trots allt bygger mycket av verksamheten på frivilliga som måste tro på en bättre framtid.

Och nästa fråga. Vad händer om planen inte blir verklighet och amerikansk politik sätter stopp för den? Var utsikten från den fina oasen i Marrakech bara en hägring, och i verkligheten en öken?

NTIA satte igång något i mars 2014 som kan komma att leda till en allvarlig kris för ICANN. Något som öppnar upp för alternativa internetstyrningsmodeller. Här kan det finnas säkra vinnare; de som genom den nya planen får ett mer självständigt ICANN utan avtal med USA och som reservplan om det inte skulle funka att få genom IANA transition-planen får ett bevis att ICANN modellen inte funkar och att ITU-oasen hägrar.

NTIA:s önskemål om ett förslag har satt press på samfundet, på ICANN och på NTIA. Vi får hoppas att NTIA har bra löpkondition.

Etiketter: , , , , , , , , Foto: Tunisia-3935 - A Mirage ---- The Train!!! av Dennis Jarvis (CC BY-SA)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.