Vart är vi på väg?

Det var nu länge sedan .SE var bolaget nic.se som i lagom tuffande takt tog hand om administration av .se-domänerna. För att sätta det i perspektiv: Förra månaden fick vi nästan lika många nya .se-domäner som under hela 2001 och 2002 tillsammans. Mycket händer hos oss just nu, jag tänkte därför passa på att berätta lite om vart .SE är på väg.

Sedan avregleringen av .se-domännamn 2003 har vi gått från 200 000 till 1 200 000 .se-domäner på tio år. Därmed är vi också tydlig marknadsledare med en marknadsandel på 65 procent i Sverige.

Något som har växt i minst lika snabbt takt är våra möjligheter att främja internet i Sverige. Från blygsamma två miljoner kronor 2006 till att vi förra året kunde satsa 50 miljoner kronor.

Många av våra initiativ är numera kända. Bredbandskollen, Digidel, Webbstjärnan, statistik med Svenskarna och internet, Internetdagarna, Internetfonden, Internetguider, mätverktyg, portalen iis.se, den här bloggen med mera.

Men vart är vi på väg?

Även om livet känns tryggt och roligt just nu så är det viktig att börja fokusera på mer än bara .se-domänen. Vi är trots allt en organisation som lever på endast en produkt. Sedan ett år tillbaka har vi därför börjat satsa på att bredda vår verksamhet och det med resultat.

Under januari skickade vi ut ett pressmeddelande om att vi utsetts till att sköta administration och drift av toppdomänen .nu. En logisk utveckling med fördelar för både slutanvändare, registrarer och .SE .

Mer överraskande var kanske att vi blev ICANN:s pre-delegation-testorganisation. Det innebär att vi ska testa den tekniska förmågan och kapaciteten hos de organisationer som ansökt om nya toppdomäner hos ICANN. En enorm fjäder i hatten och ett bevis på att vi håller internationell klass inom domän- och registryverksamheten.

Att vi tilldelats den uppgiften är ett resultat av vårt långsiktiga arbete med DNSSEC, satsningar på mätsystem som DNSCheck samt vår oberoende ställning.

Ett tredje område där vi har etablerat oss under 2012 är som federationsoperatör med nya initiativ som Skolfederation och SAMBI. Återigen är det den unika kombinationen av tekniskt kunnande, tillitsnav, oberoende ställning och långsiktig tänkande som gör oss unikt.

De nya områdena som global testspecialist, operatör av identitetsfederationer i kombination med de skalfördelarna som drift av flera toppdomäner ger kommer att ge nytt bränsle till vår stiftelse.

Bränsle till vad?

ICANN:s uppdrag möjliggör att vi kan växa till ett internationellt respekterat kompetenscenter inom mätning av internet- och domänrelaterad verksamhet. Vi kan nu förstärka vårt team med flera nya IT-specialister som får den fantastiska möjligheten att bygga något helt unikt. Håll koll på sidan där vi annonserar vakanser!

Vår roll inom identitetsfederationer kan också växa med e-legitimationsnämndens förestående upphandlingar. Jag anser att .SE kan hjälpa till att skapa de nödvändiga förutsättningarna för ett ökat utbud av digitala resurser via internet.

Och inte minst – vi kommer att kunna låta våra befintliga internetsatsningar växa till en annan nivå.

Det blir spännande att se hur stor vår skoltävling Webbstjärnan kan bli. I år får mer än 20 000 elever diplom och tillväxten är enorm. Det blir också  säkert nya satsningar på mätverktyg för att mäta internet, fler statistikrapporter, guider, utbildningar och konferenser.

Kanske startar vi efter kampanjen Digidel en egen utbildningsverksamhet med fokus på digital delaktighet…

Eller varför inte testa såddfinansiering och hjälpa nya företagsidéer kring internet växa fram.

Vi vill bli ett kunskapsnav för internet i Sverige och du får gärna höra av dig med dina idéer om hur vi kan bli det. Delar du vår passion för internet finns även en god möjlighet att jobba hos oss!

Läs mer på vår webb

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , Foto: Railroad Tracks av Jacob Z (CC BY-NC-ND 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.