Tack för Bredbandskartan PTS!

Hittat drömhuset på Hemnet och undrar om det finns fiber? Bredbandskartan från PTS ger dig svaret! Men hur är det med kvaliteten? Finns det verkligen Bredband på alla platser som kartan visar?

Vilken bra dag jag hade i går! PTS lanserade sin finfina Bredbandskarta, så jag fick surfa runt och kolla bredband hela eftermiddagen. Här kan vem som helst få facit över bredbandsutbyggnaden och i realtid följa Sverige på sin väg mot Bredbandsmålet 2020 där 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till uppkopplingar på 100 Mbit/s.

Kartan visar enligt deras dokumentation bara fast bredband, även om 3G och 4G faktiskt finns med när jag trycker på rutorna. Men det kanske inte är en helt korrekt beskrivning av täckningen så jag köper denna brasklapp. Täckningen delas in i rutor, lagom stora för att inte peka ut en individ men samtidigt så stora att jag avundsjukt kan spana in om grannen har snabbare bredband.

Kartan är snabb och gränssnittet är tydligt. Man kan förutom rutorna klicka på ett län eller zooma in lite och kolla på en kommun. Då får man i procent veta hur många som har tillgång till bredband i det länet eller den kommunen. Fantastikt trevligt.

Vad saknas?

Procenten av bredbandstäckning för ett län eller kommun verkar vara uträknat på den yta där det finns någon form av bredband. Med andra ord betraktar kartan de platser där ingen operatör har sagt sig ha täckning som obebodd. Det gör hela procentgrejen lite onödig tycker jag. Hade kartan varit baserad på platser där det enligt folkbokföringen bor folk så hade det varit lättare att köpa grejen med procent. Nu känns det lite löjligt att 100 procent av Norrbottens län (eller alla län för den delen) har tillgång till 1 Mbit/s eller mer. För att verkligen följa upp bredbandsmålet 2020 så måste det nog in lite folkbokföring på kartan.

Källkritik

Vidare är det ju så att allt som kartan visar är inskickat av operatörerna. Jag är ju inte den som tänker sitta här och påstå att operatörerna skickar falskt data till PTS (m.a.o. ljuger). Men en snabb sökning på den ort där jag i somras genomförde egna empiriska mätningar visar att kartan kanske inte riktigt visar hela sanningen.

Enligt rykten så var i alla fall telestationen i Skattungbyn full och när jag ringer till Telias kundtjänst och försöker beställa ADSL på lite olika adresser i Skattungbyn så är svaret ovillkorligen ”Ingen kapacitet, Ingen planerad utbyggnad”. Så kanske ska vi alla närma oss uppgifterna operatörerna lämnar med källkritiska ögon.

Nästa steg

Trots dessa briser visar PTS med Bredbandskartan på ett fantastiskt initiativ som jag inte kan göra annat än (tyst för mig själv) applådera. Andra myndigheter och kommuner borde ta detta som ett utmärkt exempel och publicera mer data på nätet. Det enda jag saknar (förutom allt jag nämnt ovan) är en ”Ladda ner”-knapp så att jag kan ladda ner rådatan. Jag kan tänka mig att det dräller av folk därute som har jättestora behov av att söka i stora offentliga datamängder.

Det var i alla fall vad jag fick erfara när jag till min stora förvåning en morgonen hittade ett blogginlägg där en av våra Bredbandskollen-användare själv ville gräva i vår Bredbandskollen-statistik och därför reverse engineerat vårt statistik-API. Så det var ju bara att snabbt som attan släppa ett publikt API. För vem vill väl vara den som inte släpper sin data öppet?

UPPDATERING 2012-09-26:
PTS hörde av sig och berättade att jag hade fel på några punkter ovan. Procenten på kartan är visst baserat på befolkningsstatistik. De hundra procenten i Norrlands län är egentligen 99,91 procent och avrundas till 100 procent. De som i detta område inte har tillgång till ens den långsammaste DSL-tjänsten har ju då tillgång till 3G i någon form (sannolikt Net1 i detta fall). Endast 0,09 procent har inte tillgång till något av dessa tjänster.

Sedan fick jag bekräftelse på att kartan sannolikt innehåller fel men att de jobbar på att kvalitetssäkra datat. Primärt handlade det dock om fibernäten. Jag framförde att behovet av kvalitetssäkring ökade drastiskt i samband med att de lanserade karttjänsten.

100 procent i Skattungbyn har nu också blivit ersatt av ”Mer än 90 procent” vilket möjligtvis kan beskriva hur många som hann få ADSL innan växlarna blev fulla (även om jag inte riktigt tror det). Min misstanke om att Telias fullbokade växlar kanske inte dyker upp kartan kunde de dock varken bekräfta eller dementera, men de ska kolla upp saken lite vidare.

(Skärmdump tagen från http://bredbandskartan.pts.se/)

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer