Ta bort de äldre och vi är bäst!

Vi på .SE tror på internet och vill gärna att alla ska vilja, våga och kunna använda internet. I den visionen finns ingen åldersskillnad, det gäller för en 3-åring men också om man har passerat 90 år. Så tänker uppenbarligen inte EU när de samlar in sin statistik.

Lite bakgrund först. Användning av internet är en av de viktiga pelarna i den Europeiska Kommissionens Digitala agenda för Europa som blev beslutad i maj 2010. Relativt kort därefter, i oktober 2011, fick vi också en digital agenda för Sverige.

Arbetet kring den digitala agendan i Europa följs upp genom rapporter och en så kallad scoreboard med de viktigaste nyckeltalen. Hur Sverige ligger till vill ni säkert veta – här kan ni ladda ner den senaste Sverigerapporten (ppt).

Betyget måste väl vara MVG. Visst har vi fortfarande många bredbandförbindelser med låga hastigheter men i övrigt är det toppen. Sverige är bäst och vi borde spela upp musik av The Script eller Queen. Antalet digitalt delaktiga i landet är också högt över målet, närapå bäst i klassen i Europa. Man får nästan en känsla att alla svenskar redan är med på tåget…

Få vill vara med och betala notan

Under våren har jag haft många diskussioner kring ett fortsatt arbete för digital delaktighet i Sverige och vill gärna ge en sammanfattning av mina erfarenheter. Som ni kanske vet satsar .SE  mycket inom området digital delaktighet. Vi är en av de drivande krafterna bakom kampanjen Digidel 2013 som kommer att avslutas i november i år. Inom ramen för det arbetet har vi bland annat bidragit med ett kansli för kampanjen och genom .SE Internetfonden har vi kunnat sätta igång många projekt.

I mina diskussioner har jag inventerat intresset för en fortsättning med våra drygt 400 partners. Vi på .SE har sagt att vi gärna fortsätter driva frågan, men vi vill se att vi inte ensamma ska bära alla kostnader för bland annat kansliverksamheten.

I mina kontakter med den privata sektorn var ryggmärgsreaktionen att det är något som staten borde fixa. Bankerna berättar för mig i förtroende att de minsann tjänar mer pengar på folk som inte använder internet genom att ta ut avgifter på olika sätt. De har löst problemet. Telekombolagen är intresserade att bidra och bli partner. Det passar bra i deras CSR-arbete berättar de och vill veta hur de på bästa sätt kan skicka erbjudande till alla partners och deltagare Digidel har.

Det offentliga då? Där fick jag många bra råd om hur jag skulle sälja in digital delaktighet på privata bolag. På frågan vad de själva skulle kunna göra fick jag några intressanta reaktioner. En som fastnade var ”vi ska inte vara operationella”, något som jag bara kunde tolka som ”vi ska inte göra något”.

1 av 4 svenskar räknas inte i EU:s statistik

När diskussionen fortsätter kryper det fram några mer defensiva påståenden som ”alla som vill använda internet gör det redan, jag frågade min mamma och hon vill verkligen inte!”. Eller en som fick mig att fundera lite mer; En tjänsteman sa att arbetet med digital delaktighet och Digidel inte hade några synliga effekter – och personen har rätt, i alla fall om man tittat på EU-statistik stämmer det!

Men före ni korkar upp champagnen, titta gärna på definitionerna också. Just ja, man mäter bara individer mellan 16 och 74 år! Det betyder att 26 procent av Sveriges befolkning inte är med i statistiken (SCB befolkningsstatistik 2012) varav mer än 800 000 svenskar som är 75 år eller äldre. Och antalet växer som alla vet.

Vi tar alltså bort de äldre och vi är bäst!

Ett annat viktigt nyckeltal i den digitala agendan för Europa är internetanvändningen av så kallade ”disadvantaged people”. Målet är att den ska ligga på 60 procent år 2015.  Vad är ett ”disadvantage” då? EU-statistiken säger att 55-74-åringar utgör en problemgrupp som har ett ”disadvantage” –  på svenska ofördelaktigt läge. Då är det väl tur då att vi tar bort äldre än 74 år. Inga problem där! Det är bland annat av den här anledningen som vi för Digidel 2013 använder den årliga rapporten Svenskarna och internet som källa för att följa upp effekterna av kampanjen.  Undersökningen har ingen övre åldersgräns i sitt urval.

För min del kommer hösten att visa om vi har en digital agenda i Sverige för att vara bäst i klassen i Europa (baserad på ett scoreboard) eller om vi bedriver ett arbete baserat på en vision att alla ska vara med och att IT kan vara i människans tjänst, också om du är äldre än 74 år!

Jag vill uppmana alla såväl privata bolag som offentlig sektor att använda den energi och kreativitet som blommar upp efter semestern till att tänka efter vad man vi göra för att åstadkomma en digital delaktig för alla!

Etiketter: , , , , , , , , , , , Foto: waiting for the train av Gingertail (CC BY-NC-ND 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.