Surfa som Snowden med Tails

Det är svårt att vara anonym på nätet. Vart vi än vandrar lämnar vi som bekant spår efter oss i form av ip-adresser och cookies. I Internetguiden Kom igång med Tor! visade vi hur anonymiseringsverktyget skjuter runt dig mellan servrar över hela världen och sopar igen spåren så att ingen kan följa dig hem till din verkliga adress. Nu släpper vi en ny guide i vår serie om integritet: Kom igång med Tails!

Tails är delvis finansierat av Sida för att säkra kommunikationen mellan människor i utsatta och komplexa miljöer. Med Tails finns allt på en usb-sticka: ett säkrat operativsystem som skickar all internettrafik via Tor. Säkerheten blir liksom mer fysisk med stickan i datorn och risken för misstag minskar. Med stickan i datorn: en egen och säkrare miljö. Utan stickan I datorn: läsbar som vanligt.

Lämnar inga spår

Förinstallerat i Tails finns program för vanlig datoranvändning: webbläsaren Tor Browser, e-postprogrammet Icedove i kombination med OpenPGP för kryptering, ordbehandlare, kalkylblad och program för att jobba med bilder, ljud och video.

Tails glömmer allt och lämnar inga spår efter sig på datorn när du är klar. Även stickan återgår till ursprungsskick när du tar ut den. Alltså finns inga loggar sparade som visar vad du gjort, vilka webbplatser du besökt, vilka nätverk du varit ansluten till, vilka chattmeddelanden eller vilken e-post du skickat.

Olika anledningar

Skälen till att vilja vara anonym är många. Kanske roar det dig att surfa runt under internets polerade yta i den värld som vanliga webbläsare aldrig ser. Kanske behöver du tipsa en journalist om missförhållanden, en polis om ett brott utan att vara rädd för att vakna brevid ett hästhuvud, eller få säga ditt hjärtas mening. Ju mer av vår kommunikation som digitaliseras, ju viktigare blir det att vi behärskar de här verktygen.

 Tydligen var Tails visselblåsaren Edward Snowdens favorit bland operativsystem, så med andra ord kan du snart surfa som Snowden.

 Guiden Kom igång med Tails! är gratis och du kan ladda ner den via länken här.

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Mikael 18 augusti 2016, kl 12.23

  I texten står det om anonymiserings OS:et Tails.
  Men efter etiketter står det:Trails inte Tails!

  Svara
  • Per-Ola Mjömark
   Per-Ola Mjömark 18 augusti 2016, kl 12.49

   Ouch. Nu åtgärdat. Tack!

   Svara
 • Johan Linder 18 augusti 2016, kl 12.40

  Länken hade nog trillat bort… :)

  Svara
  • Per-Ola Mjömark
   Per-Ola Mjömark 18 augusti 2016, kl 12.50

   Nu är det länkat även i slutet av texten. Tack!

   Svara