Viktigt med strategi för din identitet på nätet

I veckan som gick blev det åter aktuellt med identiteter på nätet. Den här gången gällde det personer som fått sina personnamn registrerade som en .se-domän av någon annan. Tidningen Feministiskt Perspektiv skrev om registreringarna med anledning av att deras chefredaktör hade drabbats. Nyligen avgjordes även en tvist om domännamnet gudrunschyman.se av .SE till Gudrun Schymans fördel.

Det blir lätt missförstånd när det handlar om domäner och identitet på nätet. För majoriteten (85%) av alla svenska företag med fler än tio anställda är det självklart att ha en adress på nätet och hela 90 procent av dem väljer .se. Däremot är det fortfarande inte självklart för privatpersoner – offentliga eller inte – att registrera sitt namn eller andra kännetecken som domännamn (cirka en av tio), inte heller för småföretagare (62%) och föreningar.

Jag tror helt enkelt inte att så många tänker på de eventuella konsekvenser som kan komma av att inte registrera till exempel sitt firma- eller personnamn som en domän. Därför har vi i många olika kanaler och sammanhang under många års tid uppmanat, utbildat, och rent av tjatat, om vikten av att ha en strategi för sin nätnärvaro.

Vem som helst har rätt att registrera ett ledigt domännamn

Det har varit möjligt för alla att skaffa en egen domän (eller flera) sedan 2003 när förprövningsmodellen avskaffades. Sedan dess kan vem som helst registrera ett domännamn bara det är ledigt, enligt en så kallad först-till-kvarn-princip. Det betyder rent praktiskt att vem som helst kan registrera ett ledigt domännamn utan att ha en rättighet, till exempel släktnamn, varumärke eller firmanamn, med giltighet i Sverige.

Modellen infördes för att ge alla rätt till att registrera ett domännamn under .se, även privatpersoner. Modellen är den vanligaste om man jämför med andra landstoppdomäner.

Registrering kan prövas genom Alternativt Tvistlösningsförfarande, ATF

Åter till det aktuella fallet. Det är inte olagligt att registrera en offentlig persons namn som ett domännamn under .se. Men naturligtvis säger vi inte ”skyll er själva” till dem som på olika sätt råkat ut för att fått sina namn eller andra kännetecken registrerade av andra personer. Det finns hjälp, och fram för allt information, att få från oss.

Vi rekommenderar alla att ha en strategi för sin identitet på nätet och att till exempel registrera de domännamn som motsvarar namn och/eller verksamhet. Den gångna veckans händelser visar tydligt hur viktigt det är. Vi har tidigare gett ut en kostnadsfri guide om domäner och nätidentitet skriven av Fredrik Wass, där får du råd och tips.

Vi stänger inte av ett domännamn för att någon anser att de har bättre rätt till det och att den som nu har registrerat domännamnet inte har rätt till att inneha registreringen. Med andra ord fungerar det inte att ringa eller mejla .SE och be oss att omedelbart stänga eller flytta ett registrerat domännamn, hur goda argument som än presenteras.

Det beror på att innehavaren har en rätt till domännamnet enligt avtal med oss och att det följaktligen inte är rättssäkert om vi skulle göra på det sättet. .SE  tillämpar i stället en efterprövningsmodell där den som anser sig ha bättre rätt till en domän kan ansöka om att få en registrering prövad. Modellen heter Alternativt Tvistlösningsförfarande (ATF) och du kan läsa mer om det här. Läs även .SE:s chefsjurists blogginlägg från förra veckan om tvisten om gudrunschyman.se.

Tror du dig ha blivit utsatt för brott – polisanmäl

Precis som i andra sammanhang i samhället och näringslivet förekommer det bedrägerier även med domäner involverade, till exempel att domäner registreras i syfte att begå bedrägeri eller bluffa till sig betydande belopp från intet ont anande företag eller enskilda. Tror du att du har blivit utsatt för ett brott rekommenderar vi dig att polisanmäla. Vi har även en kostnadsfri Internetguide – Stoppa domänskojarna – som ger tips på ett antal skyddsåtgärder både före och efter någon försökt lura dig som du eller din organisation kan vidta.

I och med att tvivelaktiga registreringar av domännamn har skett förut och sannolikt kommer att ske igen är förebyggande åtgärder och grundläggande domänkunskap  det bästa försvaret för att skydda din identitet på internet. Vi delar gärna med oss av information och kunskap som en hjälp på traven. Men på sista raden är det du som måste avgöra hur viktig din identitet på nätet är för dig.

Etiketter: , , , , , , , , , , , Foto: Identity av Tom Beardshaw (CC BY-NC-SA 2.0)

Om bloggaren

Maria Ekelund Kommunikationschef Maria var fram till 2016 IIS kommunikationschef och är den som sett till att vi gått från att vara en relativt sluten organisation till att i dag vara öppna och dela med oss av vår kunskap. Hon inledde sin karriär på TV4:s informationsavdelning på 90-talet och har sedan dess arbetat både som frilansjournalist och med PR och kommunikation på bland annat Prime, Skansen och Sveriges Radio.