Stora samhällsekonomiska vinster med fler digitalt delaktiga – men vem betalar?

Jag måste erkänna att min koll på administrationen hemma är ”sådär”. Meddelanden om skolval, föräldrapenning, deklaration och lån från CSN ligger huller om buller. Därför smakar morgonkaffet klart bättre när jag i Dagens Nyheter läser att alla kontakter med staten, kommuner och landsting ska samlas ihop via tjänsten ”Minameddelanden.se”. I potten ligger flera hundratals miljoner kronor i besparingar, skriver DN.

DN:s genomgång visar att prislappen för kontot ”post-utgifter” hos statliga myndigheter för förra året preliminärt landade på 862 miljoner kronor. Då ingår inte kostnader för kuvert, papper och inventarier. En förutsättning för att samhället ska kamma hem vinsten är naturligtvis att människor använder e-tjänster. Fortfarande 2013 har vi 1,2 miljoner personer i Sverige som inte använder nätet.

PWC:s beräkningar i Storbritannien visar att samhället vinner drygt 20 000 kronor per person som börjar använda samhällets e-tjänster. I beloppet ligger till exempel minskade post-utgifter, förenklad administration och nedläggning av servicekontor. Vad skulle vi tjäna i Sverige om också de som i dag inte använder internet började nyttja till exempel ”Minameddelanden.se”. 20 000 räknat på 1,2 miljoner blir 24 miljarder. En bra peng, med andra ord.

Vem gör då vad för att tjäna in de här miljarderna till samhället? Mig veterligen gör staten nu inga riktade utbildningsinsatser för digital delaktighet. Det som satsas är huvudsakligen medel från andra.

.SE har genom Internetfonden satsat över 20 miljoner i projekt för digital delaktighet. Jämfört med 24 miljarder är det småpengar – men för eldsjälar och projektledare spelar de stor roll. Pengarna ger många just den hävstång som är nödvändig för att åstadkomma förändring.

En förändring som är hela samhället till gagn. Digital delaktighet är inte bara en individuell fråga – det är i hög grad en samhällsekonomisk fråga. Vilket ansvar har det offentliga?

Etiketter: , , , , , Foto: Envelopes av Kevin Steinhardt (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren