Svenskarna och internet, nu på internet :)

Det har åter blivit dags för en av våra höjdpunkter på året – släppet av statistikrapporten ”Svenskarna och internet”! Varje år flockas vi nätkramare till rapporten för att se hur svenskarna tar till sig nätet och nätbaserade medier, hur många barn som har tillgång till surfplatta och smarta telefoner, och mycket mer. I år har vi tagit fram en webbversion av rapporten som gör det enklare än någonsin att ta till sig och dela siffrorna!

Av tradition har Svenskarna och internet, SOI, alltid utkommit i tryckt format, en riktigt fin ”bok” på 80 sidor som alla deltagare på vår konferens Internetdagarna får i välkomstkassen. Men på nätet har man alltid varit hänvisad till en PDF-version av den tryckta rapporten, vilket skär i hjärtat på en webbkramare som mig.

Nu är det alltså äntligen dags att ta SOI in i nutiden, när hela rapporten i år för första gången släpps som en komplett webbversion samtidigt som den tryckta rapporten! Nu kan jag äntligen skicka er direkt till statistiken för hur många som läser kvällstidningar på webben eller hur svenskarnas inkomstnivå påverkar deras tillgång till smarta mobiler och surfplattor.

Direktlänka och dela sifforna

Det har plötsligt blivit enkelt att direktlänka till rätt statistikpunkt när vi vill diskutera rapporten i sociala medier (självklart med hashtaggen #soi2013) och det känns extra roligt att kunna erbjuda hela rapporten med alla fina och intressanta grafer i modern, responsiv design som gör att webbplatsen fungerar lika bra i surfplattan och mobilen som i datorn.

När vi bestämde oss för att göra en webbversion av rapporten var den främsta utmaningen att hitta ett bra sätt att göra innehållet tillgängligt och lättdelat samtidigt som det skulle vara lika attraktivt och roligt att läsa rapporten digitalt som i pappersform. Så här i efterhand tycker jag att vi har lyckats med att göra en bra webbplats av något så komplicerat som en statistikrapport. Alla grafer genereras i Javascript och all data finns att få i tabellform för den som vill det. Vi har haft en del tekniska utmaningar på vägen, men lyckats lösa dem på ett riktigt bra sätt.

.SE vill sätta digitalt först

Vi på .SE vill sätta digitalt först. Med årets nyhet soi2013.se känns det som att vi tagit ytterligare ett viktigt steg på vägen. Jag hoppas att även ni som varje år läser PDF-rapporten med stort intresse uppskattar webbversionen. Jag tar gärna emot feedback på webben – såväl beröm som förslag på förbättringar – skriv en kommentar här på bloggen!

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.