Poppis att betala med mobilen

Nu i dagarna kommer en ny generation kontanter. Men kommer de att få någon större spridning? Eller håller ett simpelt mobilnummer på att ersätta kontanterna? Ja, ser man till det faktum att över tre miljoner svenskar använder Swish verkar det inte omöjligt.

Swish har swishat upp som den betalmetod som allra flest svenskar föredrar när de ska betala till en vän. Swish lanserades i december 2012, tjänsten fanns alltså inte ens för tre år sedan men det har redan seglat upp som den betalmetod flest svenskar föredrar när de ska betala till en vän. Den slår alltså ut kontanter som varit det vanligaste sättet att betala pengar till vänner under åratal.

I augusti 2015 var det 3,3 miljoner Swish-användare som tillsammans swishade över 4 miljarder kronor till varandra (4 000 000 000 kronor). Det blir i genomsnitt över tusen kronor per person bara på en månad.

Trassligt – fram tills nu

Vem minns inte sketchen från Hasse och Tages ”Glaset i örat” när de ska dela en nota. Det är ju ofta så det varit. Hur trassligt som helst att försöka göra upp om en nota. Swish har kommit och har förenklat för många lunchgäster. Det är dessutom så att var åttonde person går omkring utan några kontanter alls, medan de flesta av oss har ett par hundringar i plånboken. Det är få som har mer än tusen kronor i kontanter på sig en vanlig dag.

Häromdagen hörde jag en tjej på tåget som utbrast: ”Det är katastrof, Swish funkar inte. Det är något med mobila BankID:s som strular”. ”Jag var tvungen att snapchatta en kompis och be henne betala!” Ja, det verkar vara så som den unga generationen tänker. Inte tänker de på att gå till en bankomat för att plocka ut pengar. På sin höjd kan de gå till mataffären och be om lite kontanter.

Problem med kontanter

Vi har nu tillsammans med Insight Intelligence, EY, Bankgirot och Swedbank låtit göra en undersökning om svenska folkets inställning till betaltjänster. När vi gjorde undersökningen för första gången för två år sedan var det många som tyckte att det var ett problem att man inte kunde betala med kontanter på vissa ställen. I årets undersökning är det tvärt om; man ser det som ett problem att man enbart kan betala med kontanter på vissa ställen.

När det gäller digitala betaltjänster det få som över huvud taget känner eller använder några digitala betaltjänster förutom Swish, Klarna och Paypal. Varje dag jag går in på Hemköp ser jag en liten etikett i kassan om att man kan betala med SEQR, men ändå är det över 80 procent som säger att de inte ens känner till det och endast 1 procent som använder det. Kännedomen om digitala betaltjänster är och har varit låg. Det är fortfarande så att flest har högst förtroende för kontanter som betaltjänst och när det gäller marknader och torghandel är det kontanter som är den betaltjänst som flest föredrar.

Etiketter: , Foto: Credit card on keyboard av EP Technology (CC BY-NC-SA 2.0)

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.