Skydda dig mot ID-kapningar

Den 1 oktober startade den europeiska informationssäkerhetsmånaden (European Cyber Security Month). Det är en årligen återkommande kampanj för att höja medvetandet om informationssäkerhet. I Sverige arrangeras kampanjen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisens Nationella bedrägericenter (NBC) och temat för året är id-kapning, ett kraftigt växande problem.

Förra året drabbades fler än 85 000 personer av id-kapning vilket är en ökning med mer än 20 procent jämfört med året innan. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer närmare 130 000 personer ha fått sin identitet kapad till årsskiftet. Det betyder att i runda slängar 350 personer varje dag id-kapas i Sverige, med mycket obehag, besvär och stora kostnader för den som drabbas.

Id-kapning betyder kort och gott att någon har fått tag på personlig information om dig, som till exempel ditt personnummer eller dina bankkortsuppgifter och använder den för att utge sig för att vara du. Det kan till exempel innebära att någon i ditt namn, med ditt personnummer och din adress beställer varor på internet eller att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, ta lån, använda speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling (som kan vara falsk) och hämtar ut varan. Du får räkningen.

Tecken på att du kan ha blivit id-kapad kan vara att:

  • post saknas, till exempel beställda Id-kort och bankkort
  • någon tecknar telefonabonnemang i ditt namn
  • någon beställer varor i ditt namn och du får fakturor på varor du inte beställt
  • nya kontokort beställs eller bankkonton öppnas i ditt namn
  • det kommer brev från kreditupplysningsföretag om ansökta krediter som du inte känner igen

Om du tittar på Datainspektionens webb vilka som har tillstånd att lämna kreditupplysningar så är det några stycken, en spärr hos ett upplysningsföretag innebär inte spärr hos ett annat. För att vara på den säkra sidan behöver man kontakta i alla fall de största!

Id-handlingar är värdehandlingar och om de kommer i orätta händer kan de göra stor skada. Om du förlorar en ID-handling ska du ta det på allvar och genast anmäla det till Polisen.

Var noga med att informationen är korrekt när du får en kopia på en kreditupplysning. Om du inte har sökt lån, köpt varor på kredit eller tecknat abonnemang hos företaget som begärt ut kreditupplysningen måste du omgående ta kontakt med företaget som begärt upplysningen och bestrida att det är du som sökt krediten.

Några enkla och relativt effektiva åtgärder

Skaffa ett extra kort för utlandsköp och/eller internetköp

Skaffa ett extra kreditkort som du använder när du handlar på nätet, på resa eller i butik. Skulle du bli av med det kortet blir du då inte av med hela lönen eller sparkapitalet och skadan blir inte lika stor för dig. Eller spärra kortet för sådana transaktioner, som då måste öppnas

Kasta inte personlig information i soporna

Brev och papper som innehåller personlig information som ditt personnummer eller kontonummer hör definitivt inte hemma i pappersinsamlingen, inte utan att det passerat via en papperstugg. Hushållssoporna är i så fall bättre, men se till att förstöra det så mycket det går. Elda är bra om man nu har sådana möjligheter.

Ha lås på din postlåda eller postfack

Se till att obehöriga inte kan komma åt din post, även om du bor i flerfamiljshus.

Spärra möjligheten att adressändra utan e-legitimation

Använd Skatteverkets tjänst för spärrning av (obehörig) adressändring. Det tar bara ett par minuter och är superenkelt. Logga in med bank-ID och kryssa i rutan ”Jag vill spärra obehörig adressändring”.

Bli inte den som fastnar på kroken – håll ditt id för dig själv! Läs mer på Din Säkerhet.

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef, IIS Rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. En av få utvalda i världen att delta i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet. Ledamot i ett flertal styrelser och remissvarare på statens offentliga utredningar om internet och säkerhet.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.