Bild från ett av de tidigare 24hbc-hacken.

Utmaningen: Skapa och lansera en webbtjänst på 24 timmar

Nu är det klart vilka idéer som får plats på årets upplaga av hacket 24 Hour Business Camp. Mängder med bra förslag på nya webbtjäntser har kommit in och vi är övertygade om att många av dem kommer att vara med och utveckla internet i Sverige!

24 Hour Business Camp, 24hbc, är ett hackathon där några av Sveriges mest kreativa webbutvecklare, designers och entreprenörer skapar och lanserar webbtjänster på 24 timmar. Hacket går av stapeln ute på Hasseluden Yasuragi utanför Stockholm. Stämningen är avslappnad, Yasuragis morgonrockar brukar vara de populäraste arbetsplaggen.

Det var internetentreprenören Ted Valentin som grundade eventet 2009 (här kan du läsa en intervju med honom). Nu är vi inne på tredje upplagan. Den här gången är .SE med som arrangör tillsammans med Vinnova och Future Position X.

Entreprenörer lyfts fram på Internetdagarna

Vi på .SE anordnar varje år konferensen Internetdagarna. Konferensen skapar en mötesplats för internetsverige och lyfter varje år olika teman relaterade till internets utveckling. I år beslutade vi att för första gången ta med temat entreprenörskap och innovationer. Som projektledare för konferensen var mina första två insatser för temat att kontakta Ted Valentin och Johan Jörgensen (grundare av Internet Discovery Day, ett annat framgångsrikt event för internetentreprenörer). Två event som jag bedömde värda att försöka lyfta igen och koppla till Internetdagarnas nya tema.

Utöver kopplingen till Internetdagarna så finns ytterligare en tydlig koppling mellan 24hbc och .SE:s verksamhet. Varje år stöttar vi ett antal internetprojekt genom Internetfonden. I huvudsak riktar sig Internetfonden till icke-kommersiella projekt. Med 24hbc kan vi även vara med och stötta internetidéer som eventuellt har för avsikt att sikta in sig på en kommersiell bana.

Många duktiga personer bakom årets hack

Årets event blir i stort en favorit i repris på tidigare evenemang men med några små justeringar. När det gäller vilka som står bakom har vi fått förstärkning. Även om gänget på Stockholm School of Entrepreneurship med Marie i spetsen inte står som huvudarrangör i år, har de varit till stort stöd för oss när vi tagit över stafettpinnen. Ted, Jocke Jardenberg och Björn Falkevik är självklara personer med på tåget även i år. Till dessa tidigare arrangörer har vi lagt Future Position X, personifierat av Martin Snygg och från Vinnova är Erik Borälv och Mattias Esbjörnsson med – personer som alla har stor erfarenhet av att jobba med entreprenörskap och innovationer.

Vad händer sen?

När de 24 timmarna är över den 1 november så kommer vi att erbjuda några av idéerna möjligheten att delta på Internetdagarna och presentera vad de gjort.

Då campet i sig är ett fantastiskt bra och inspirerande event, är det för oss ett medel att uppnå vår vision att utveckla internet i Sverige. På lång sikt vill vi bidra till att det blir fler bra tjänster och företag som startas i Sverige. 24hbc är ett utmärkt sätt att jobba tillsammans med andra för det.

Förra veckan avslutades den andra fasen i urvalet av idéer som får plats på 24hbc, den publika omröstningen. Innan dess valde en jury ut ett antal ideer som fick plats. Nästa steg är att ockupera Hasseludden Yasuragi och utveckla ett gäng grymma internettjänster!

Läs mer på vår webb:

Läs mer på andra webbsidor:

Följ oss:

Etiketter: , , , , , , , , , , Foto: DSC_0506 av Anton Johansson (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Janne Elvelid f.d Projektledare, statistik och fakta samt Internetdagarna på .SE Janne jobbade på IIS fram till december 2012. Han ansvarade för Internetstatistik och var projektledare för konferensen Internetdagarna. Före starten på .SE var han vd på World Internet Institute.