Skämskudden bedragarna vilar på

Dag efter dag, vecka efter vecka rapporteras det i media om människor som blir utsatta för bedrägerier på nätet. ”Hur är det möjligt? Fattar folk ingenting?” sa en bekant till mig häromdagen.

Sverige är ett rikt land. 93 procent av oss har tillgång till internet och många gör pengatransaktioner online. De flesta av oss har gått på bluffar, fått små sting eller feta käftsmällar och lärt oss av erfarenheten.

Vi skäms när vi åker dit, vilket gör underrapporteringen utbredd. Erfarenheterna gör oss bättre rustade att se igenom bedragarnas metoder, men samtidigt är bedragarnas uppfinningsrikedom stor.

Stefan Larsson som är bedrägeriutredare på polisen i Malmö sade nyligen i en intervju hos TV4 att: ”Även om man stoppar ett fenomen så byter de infallsvinkel. Bedrägerier är som klädmode, man byter, men det är samma koncept”.

Sol-och-vårande

Många bedragare är baserade utomlands under falska identiteter, vilket så klart försvårar utredningen. De verkar i stor skala med små belopp. Jämför man nätbedrägerier med våldsbrott där människor faktiskt dör, eller barnpornografi, så förstår jag fullt att de kan verka mindre brådskande att utreda.

Men en människas liv kan ju gå sönder på flera sätt. En äldre bekant fick under några månader uppleva kärlek igen, via en dejtingsajt spirade kärlek till en människa i Ryssland. När de äntligen skulle ses skickade hen en stor summa pengar för att kärleken skulle resa hit. Naturligtvis förvann både pengarna och kärleken.

Dela med dig av erfarenheter

Min bekant hör till en stor skara av sällananvändare på internet. De är lättplockad frukt för bedragarna, eftersom de inte har samma erfarenheter som vana internetanvändare. Den första smällen blir ofta hård. Därför är det viktigt att vi alla delar med oss av våra erfarenheter, lär av varandra, och ta hand om varandra när vi går på smällar. Som Ingvar Kamprad lär ha sagt: ”Inget är så svårt som man fruktar. Inget är så lätt som man tror.”

Om du vill lära dig mer om hur du synar bedragarnas bluff rekommenderar jag vår nya guide som du hittar här.

Etiketter: Foto: Binary pillow av Hillary (CC BY-SA)

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.