Sista stoppet på Barnhacksturnén

I våras genomförde vi på IIS vår första Barnhacksturné för barn som vill lära sig programmera. Eftersom den var så framgångsrik, valde vi att följa upp med en höstturné. Det är med viss sorg i bröstet jag inser att det idag är dags för det sista stoppet.

Under hela turnén får vi regelbundet återkoppling från föräldrar som berättar om vilken skillnad vårt Barnhack haft. Föräldrar återkopplar och berättar vad mycket det har betytt för deras barn att få möjligheten att lära sig mer om datorer och hur de man gör för att styra dem. Intresset är och har varit väldigt stort, och även om det finns en del barnprogrammeringsinitiativ ute i landet behövs det säkert fler.

Jag blir lite extra varm i bröstet när jag tänker på mamman som i ett mejl berättade att hennes dotter blivit så glad över att vår Barnhacksledare Lotta Ohlin-Andersson var en tjej, för hennes dotter visste inte att tjejer kunde programmera.

700 barn har lärt sig programmera

Genom båda våra Barnhacksturnéer har vi gett över 700 barn möjligheten att lära sig grunden i programmering. Under hösten genomförde vi dessutom ett lärarhack i Örebro för att ge än fler barn i skolan få möjligheten att genom barnhack lära sig grunderna i programmering via sin lärare.

Resurser på nätet

Är du en av de föräldrar av en eller annan anledning missat vår Barnhackturné kan jag rekommendera att ta del av vårt material och tillsammans med ditt barn lära dig grunderna i programmering online. Använd vår guide eller gå en av våra kurser på Youtube. Är du en av de lärare som missade vårt lärarhack i Örebro, ingen fara för vi har gjort en lärarhandledning som du kan använda i arbetet med programmering i skolan, och den är gratis och du kan ladda ner den här. Vi har även kurser för dig som är pedagog och vill arbeta med programmering i skolan.

Etiketter:

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.