Resan genom internets smältdegel fortsätter

Efter gårdagens besök på Google fortsatte vi till Sony Ericsson och Twitter. Det är egentligen fantastiskt hur mycket av internet som ryms på en så förhållandevis liten yta. Och visst drar de olika företagen nytta av närheten till varandra.

Kommer du ihåg vilken mobiltelefon du hade 2006? Kunde du surfa med den? Ta foton och filma? Positionera? Twittra och Googla? Det var inte många mobiltelefoner som kunde allt detta för bara fem år sedan. Allt ändrades i juni 2007 då Apple släppte sin första iPhone.

– Och mobilindustrin insåg inte vilken förändring som iPhone innebar för hela industrin, säger Mats Ekstrand Vice President Technology Americas på Sony Ericsson.

På vår åttonde dag i Silicon Valley besökte vi Sony Ericsson som har en enhet här. De etablerade sig 2006 och har sedan dess vuxit till snart 300 anställda. Samtidigt har verksamheten gått från att vara en tankesmedja till att rikta in sig mer på produktutveckling.

Androidutvecklingen för smarta mobiltelefoner har förändrat allt. Sony Ericsson är den enskilt största bidragsgivaren till Androids öppna utveckling. Den geografiska närheten till de stora leverantörerna av webbinnehåll och tjänster, som Google, Facebook och Twitter, är enormt viktiga för innovationsklimatet i företaget. I Silicon Valley finns det också tillgängligt kapital från affärsänglar och riskkapitalister, samt samarbete med universitet och startups.

I år har denna enhet på Sony Ericsson lanserat Xperia Play som är en hybrid mellan en smart mobiltelefon och spelkonsol. Vi fick ett samtal med produktchefen Fredrik Oijer om denna.

Sammanslagningen är styrkan

Sammanslagningen av Ericsson och Sony är företagsunikt och gör att de kan utnyttja den teknologi som finns inom bolagen och blanda med den öppna Androidplattformen. Detta ger möjlighet till unika koncept och är i dag företagets stora styrka. Sonys portfölj av teknologier är det få som kan tävla med. Där finns Exmor, Bravia , Qriocity.

Trenderna kring sociala nätverk, spel, molntjänster, html5 och context-aware-tjänster  kommer att ge användarna nya produkter i framtiden. Morgondagens mobiltelefoner med till exempel Augmentet reality kanske redan är här.

200 miljoner twittrare

Den åttonde dagens andra möte var på Twitter där vi träffade Martin Essl. Han jobbar med Partnership programme management på Twitter, det vill säga samarbete med andra aktörer, som Sony Ericsson. Eftersom detta var hans fjärde arbetsdag kunde vi inte riktigt få alla svar vi ville ha om företaget. Men vi fick veta att Twitter skapades som en privat webb-sms-tjänst mellan några vänner 2006. Genom en legendarisk presentation på festivalen South by Southwest (SXSW) 2007 slog de snabbt igenom. I dag har Twitter cirka 200 miljoner användare och cirka 500 anställda. Verkligen en framgångssaga. Det är en tjänst som finns i hela världen förutom Kina och Iran. Överallt är det en gratistjänst.

Så tjänar Twitter pengar

Men vi undrade ju hur Twitter tjänar pengar. Vi fick inget svar på detta och har därför gått vidare på nätet och sökt efter informationen. Det var inte lätt. Wikiepedia  har i alla fall en uppgift att de tjänar pengar på sponsrade länkar och sponsrat innehåll. Med lite efterforskning hittade vi på Twitters hemsida information som pekar i den riktningen.

Martin nämnde en ytterligare inkomstkälla, förutom stora summor riskkapital , och det är tillhandahållandet av olika API. Genom att ge begränsade tjänster till det öppna API:erna kan man ge bättre erbjudande till betalande utvecklare.

Martins första arbetsvecka sammanfattar han med att det är en fantastisk företagskultur, öppen och innovativ. Utvecklingen sker i små steg med slutanvändaren i fokus. Det är en mycket vänlig atmosfär som han ser fram mot att vara en del av.

 

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.