.SE kommer inte att ansöka om nya toppdomäner

Den här gången tänkte jag svara på den frågan jag oftast får just nu, nämligen ”kommer .SE ansöka eller driva nya toppdomäner?”. En högaktuell fråga med tanke på att ICANN öppnar för ansökningar på torsdag.

.SE har som rubriken säger inga direkta planer på att ansöka om nya toppdomäner, och vi kommer heller inte att tävla om att driva andras toppdomäner på en global nivå. I första hand fokuserar vi på .se-domäner och Sverige.

För jag tror inte att det är så fantastiskt intressant att driva någon annans toppdomän. Det finns många etablerade spelare som Verisign, Neustar eller Afilias som är bättre positionerade, och det finns en uppsjö av lycksökare som tror sig kunna bli rika på att leverera tjänster till blivande ”toppdomänsägare”.

Redan nu kan vi se en stark priserosion hos de som vill tillhandahålla tjänsterna. Det finns företag som erbjuder sig att driva din toppdomän och ta hand om allt runtomkring för 10 000 – 15 000 dollar per år. Den som tror sig bli rik på att driva andras toppdomäner har inte gjort sin hemläxa!

.SE kan hjälpa toppdomäner med stark svensk koppling

Vi på .SE kommer enbart att vara intresserade av att hjälpa till om till exempel Stockholm eller Skåne skulle vilja ha sin egen toppdomän. Där har vi en fördel jämfört med andra organisationer.

Vi kan den svenska marknaden och har ett välfungerande återförsäljarnätverk (våra registrarer). För man ska inte underskatta vikten av distributionskanalen. Tittar vi utifrån på domänmarknaden så ser vi en väletablerad marknad med en tydlig marknadsledare – .SE. Vi ser att produkten ser likadan ut, priset spelar en mindre roll och priskänsligheten är låg. Därför är återförsäljare viktiga och kommer att bli viktigare!

Har man ambitioner att tjäna pengar i toppdomänsbranschen så gäller det att äga sin egen toppdomän, inte att driva någon annans.

Tre olika sätt att äga en toppdomän

Hur kan man då ”äga” en toppdomän? Det finns i dag tre möjligheter:

 • För de första kan man komma på en fantastisk ny idé för en ny toppdomän och ansöka hos ICANN mellan 12 januari och 12 april. Det innebär då att man få börja från grunden.
 • För det andra kan man numera förvärva en toppdomän. Något som var otänkbart i denna bransch förut, men .co, .me och .mobi är tydliga exempel. Det blir säkert också en hel del förvärv efter att ICANN har godkänt hundratals nya toppdomäner.
 • En tredje möjlighet är att vinna en upphandling. Toppdomäner som .eu, .fr och .dk är sådana som handlas upp. Fördelen med att offerera för en befintlig toppdomän rent företagsekonomiskt är att man vet vad man får. För .SE skulle det ligga närmare till hands att vara med om en upphandling av .dk än att satsa på att ansöka eller driva nya toppdomäner. Men det främjar kanske inte grannsämjan med våra danska kollegor. :)

Läs mer på vår webb:

Läs mer på andra webbsidor:

Etiketter: , , , , , , Foto: money av 401K (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • MOB_i_L på Twitter 14 januari 2012, kl 00.43

  Tänk om någon köper .s (bilbokstav), .swe, .sve m.fl. Då kanske folk flyttar till dem från .se.

  Svara
  • Danny Aerts
   Danny Aerts 16 januari 2012, kl 08.27

   Hej, de nya toppdomänerna måste minst vara 3 bokstäver och i den första omgången tillåter man inte toppdomäner som .sve, .swe eller .sverige.

   Svara
 • Mikael Jakobsson 20 mars 2012, kl 12.05

  såg i ett forum där folk ville inneha .seo 
  Sätta upp riktlinjer för vad seo ska gå ut på :)

  Själv är man skepttisk till fler domäner finns så det räcker och bli över, det märker man som köper dem flesta domäner. 

  äger idag .se .org .biz .fr .co.uk, .nu .dk och en 30 tal andra domän ändelser :) fler behövs inte, räcker med ha dem som är förknippad med länderna för geografiskt område. 

  Och på dem marknader man exponeras i. 

  Svara