Såpan om nya toppdomäner fortsätter

Just när du trodde att det var över så börjar alltihopa om igen*. Såpan träder in i nästa säsong. Den här gången har JR Ewing (Peter Dengate Thrush) lämnat Ewing Oil (ordförandeskapet i styrelsen för ICANN) för att börja i ett annat bolag. Det gör han direkt efter att ha öppnat pengakranen från ICANN så att hans nya arbetsgivare kan tjäna rejält med stålar.

I såpan har Sue Ellen Ewing (EU:s IT-kommissionär Kroes) under sommaren sparkat alla tidigare byråkrater som kunde något, och i stället satt in torpeden de Graaf. Han ska städa undan EU:s mjuka linje mot ICANN, och ge EU initiativet i styrningen av internet.

Undrar du vad jag yrar om? För dig som inte såg Såpornas såpa ’Dallas’ på 80-talet, så finns det en tydlig parallell mellan såpans dramaturgi och nya toppdomäner.

Precis innan midsommar fattade ICANN:s styrelse beslut om nya toppdomäner. Många i det globala internetsamfundet, inklusive regeringarnas rådgivande organ (GAC) blev i beslutet påtagligt överkörda. Beslutet fattades trots många tydliga invändningar mot att sjösätta nya toppdomäner. Ansökningarna ska tas emot från 12 janauari, det vill säga om lite drygt fyra månader.

EU-komissionen ger sig inte utan strid

Förra veckan blev det känt att EU-kommissionen filat på ett antal nya dokument under sommaren. Bland kraven finns bland annat att en regering ska ha möjlighet till veto mot nya toppdomäner, att det ska finnas en spärrlista mot oönskade toppdomäner, en omorganisation av ICANN, ett obligatorium för ICANN att lyda GAC, samt två nya organ som ska granska ICANNs beslutsfattande och pengahantering.

Dokumenten behöver läsas mer i detalj, men bara förekomsten av dem visar att EU-kommissionen inte kommer att ge sig utan strid.

Det som vid midsommar kändes som ett färdigt beslut, är nu åter uppe på banan. Återstår att se vem som får sista ordet!

*(Källa: http://news.dot-nxt.com/2011/08/31/ec-greater-government-control)

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Staffan Jonson Policyrådgivare på IIS Staffan bidrog, fram till att han slutade jobba hos IIS, med strategiska analyser och råd kring de regelverk som styr IIS verksamhet och ägnade därför mycket tid åt omvärldsbevakning.