Så krypterar du enkelt dina meddelanden

Jag läste nyligen om en intressant liten extension till Chrome och Firefox som hjälper personer som vill kommunicera krypterat via Facebook Messenger. Ett bra initiativ, men det finns fler sätt att prata hemligt med varandra.

Crypter är en ny liten app som man kan ladda ner till sin webbläsare (Firefox och Chrome i dagsläget). Med hjälp av appen ges möjlighet att prata krypterat med någon annan på Facebook Messenger, förutsatt att båda har appen och använder samma lösenord. Sajten bgr.com förklarar appen så här:

”Available inside Chrome of Firefox, Crypter is an app that encrypts all Facebook Messenger chat activity. In order for it to work, you and the person you’re chatting with both have to use the app, and you also must use the same password. Once that’s done, encryption and decryption happens inside the browser – that’s AES encryption, in case you were wondering.”

Risker finns

Någon som hunnit testa Crypter ännu? Artikeln gjorde iallafall mig nyfiken. Man ska samtidigt inte glömma bort det faktum att det säkert kan finnas risker med att skicka informationen via Facebook.

Enligt en kollega jag pratat med som har bättre koll på detta än undertecknad (vilket inte är någon större bedrift då mina kunskaper om kryptering är tämligen rudimentära), finns det anledning till oro på flera tekniska punkter. Oro när det kommer till nycklar, metadata och skydd mot MITM-attacker bland annat.

Används i mobilen

Inget som bygger på Facebook är hundraprocentigt säkert så här långt. Crypter fungerar dessutom bara i webbläsaren på din dator än så länge. Men som tur är finns det andra sätt att kommunicera krypterat. En riktigt fyllig lista över fler sätt att kommunicera säkert hittar man hos EFF på deras webbplats.

Här vill jag speciellt nämna Telegram och Signal för er som vill kommunicera krypterat via mobiltelefonen. Framförallt Signal är väldigt populär och rekommenderas bland annat av Edward Snowden, vilket är ett gott tecken så klart. Värt att nämna är även OTR i XMPP samt Pond. Den sistnämnda används främst av de riktigt paranoida ;)

Lär dig mer

IIS sprider kunskap om nätet genom att producera och ge ut Internetguider. Syftet är att få fler människor att bättre nyttja internets möjligheter och att förstå fler aspekter av nätanvändandet. Sedan starten 2007 har vi publicerat Internetguider som handlar om hur internet fungerar och om användning av nätet ur en mängd olika perspektiv.

Det finns flera internetguider och så kallat XL-material i ämnet för dig som vill lära dig mer. Gratis att läsa, så klart. Bland våra guider rekommenderar jag Digitalt självförsvar – en introduktion samt Digitalt källskydd – en introduktion. Vårt XL-material som kan intressera är bland annat Kom igång med PGP! samt Kom igång med Tor!

Stay safe!

Uppdatering: Fick via Twitter tips om ytterligare ett sätt att kryptera Facebookmeddelande; ProtonMail.

Etiketter: , , , , , , , , , Foto: av Jesper Wallerborg (CC BY 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.