Testa din egen internethastighet på bredbandskollen.se

Så har surfhastigheten i Sverige utvecklats

Internethastigheten i Sverige har ökat från 11Mbit/s 2008 till 25 Mbit/s 2013. Störst har ökningen varit för kabel-tv, men fiber är fortfarande snabbast i nästan hela landet. Hade det inte varit för att många fortfarande sitter kvar med långsamma ADSL-uppkopplingar hade ökningen dock kunnat vara betydligt högre. Det visar en sammanställning av drygt 96 miljoner mätningar, gjorda med vårt konsumentverktyg Bredbandskollen.

(hoppa ner till illustration av surfhastigheter 2013 fördelat på län)

Häromdagen ringde en journalist till mig. Det händer ibland och jag försöker alltid, artig som jag är, svara så gott jag kan. Denna gång handlade det om fiberutbyggnaden och vilken nytta Viggo (påhittat namn) verkligen hade av fiber och ifall det var lönt att betala 20 000 kronor för att ansluta sig när Telia knackade på dörren. Jag menar, Viggo och Judith (även det ett påhittat namn) klarade sig ju jättebra med sina upp till 24 Mbit/s ADSL för det lilla surfande de gjorde.

Kanske var jag lite för hård när jag med tuffa argument sköt både pensionärens och journalistens argument i sank. Men jag undrar egentligen hur folk tänker där ute. För trots att fiber byggs ut som aldrig förr så är ADSL fortfarande enligt vår rapport en tydlig spelare. Det är säkert många som inte har något val, men det är tydligt att så länge ADSL har sitt grepp om landet så är det svårt att på allvar få igång fiberutbyggnaden.

Fem år tidigare, då det inte fanns något Netflix och det mest bandbreddskrävande du kunde göra var att titta på Youtube, då hade jag gett journalisten ett annat svar. Men i dag, när ingen längre tittar på tv utan hela familjen i stället sitter med varsin iPad och tittar på varsitt program, är kraven på bredbandet något helt annat.

Och tittar vi in i spåkulan så öppnar framtidens bredbandsinfrastruktur upp möjligheten för en mängd nya spännande tjänster som till exempel fjärrsjukvård (det du Viggo) och telefonkonferenser i 4K3D med barnbarnen som annars hälsar på alldeles för sällan.

Utvecklingen av surfhastighet fördelat på teknik

Vår rapport visar att hela 30% av användarna på Bredbandskollen fortfarande sitter på gamla sunkiga ADSL-anslutningar (en minskning med endast 1% från året innan). Detta trots att fiber byggs ut som aldrig förr.

medelhastighet_per_teknik

Utveckling av medelhastigheten för nedladdning 2008-2013 fördelat på olika tekniker.

Snitthastigheten för bredband har på sex år bara ökat från 11 till 25 Mbit/s. En stor skuld till det dåliga snittet är ADSL som i princip inte har blivit snabbare alls (från 8 Mbit/s till 11 Mbit/s).

Den största ökningen står faktiskt kabel-tv-tjänsterna för. Där har snittet på fem år gått från 12 till hela 48 Mbit/s, i princip en fyrdubbling. Respekt till er som bygger bredband med kabel-tv, det trodde jag inte.

Fiber är en god tvåa i ökning och tar hem toppnoteringen på maxhastighet 2013 med 57 Mbit/s. Och (kors i taket) Mobilt Bredband är 2013 snabbare är ADSL med ett snitt på 10,8 Mbit/s (jämför med ADSL:s 10,7 Mbit/s).

Hastigheter för olika län finns i rapporten

Detta och mycket mer (vad sägs till exempel om skillnader för olika län) finns att läsa om i vår rykande färska rapport om hur Bredbandshastigheten i Sverige utvecklats 2008-2013.

Trevlig läsning!

p.s. Håll utkik här längre fram i vår, då kommer vi släppa en rapport om mobil surfhastighet.

Illustration

Vi har tagit fram en illustration med siffror för 2013. Illustrationen är licenserad under Creative Commons – CC BY ND. Dela gärna, så länge ni anger att illustrationen är gjord av Bedow!

Illustration gjord av: Bedow. Klicka för att förstora.

Illustration gjord av: Bedow. Klicka för att förstora.

Etiketter: , , , , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Bo 8 april 2014, kl 22.04

  Sitter själv som 50-åring med ADSL 7/1 från Telia i mitt enmanshushåll och jag kan inte klaga alls. Streamingtjänster fungerar utmärkt och jag kollar på Netflix dagligen. Även HD-kanaler via telejacket har bra bildkvalité. Vid titt på HD sjunker surfhastigheten till 3 Mbit men jag märker inte av den låga hastigheten faktiskt vid normal surf. Halva Sveriges befolkning består av hushåll med endast en person så att ha bandbredd till 4-5 personer gäller inte oss.

  Stabil är min uppkoppling också, strular aldrig. Jag har ”bara” ADSL från Telia att välja på här. Jag vet faktiskt inte om jag i nuläget hade betalt mer varje månad för t ex. fiber för jag personligen ser ingen nytta med snabbare uppkoppling. 5-10 Mbit in räcker gott och jag har hos abekanta med supersnabbt bredband surfat runt och sidor laddas inte fortare även om det varit en 100 Mbits uppkoppling.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 9 april 2014, kl 11.08

   Hej Bo,

   Det är precis det som är mitt budskap, dagens tjänster fungerar skapligt för många och därmed finns det ingen driv att skaffa fiber. De som bygger streamingtjänster vet också att många sitter på långsamma anslutningar och det är inte lönt att utveckla tjänster som kräver mer eftersom ingen kommer kunna använda dessa. Det blir ett moment 22 som inte kommer lösa sig förrän den dagen kommer när det verkligen kommer en tjänst som kräver 100 Mbit/s och som ingen kan klara sig utan.

   Rickard.

   Svara
  • Åke Jansson 18 juli 2016, kl 19.21

   Som Telia meddelat kommer ADSL att försvinna på lite sikt, hos mig redan våren 2017. Därför glad över vår förenings fibernät där jag har 200 Mbits i båda riktningar för 250 kr per månad. Även IP-telefoni ingår i samma månadspris, där har jag mitt gamla telefonnummer kvar, ringer jag är det endast samtalskostnad. Numera ringer jag mer och mer gratis via Skype (om jag så vill även med bild vad det nu skall vara bra för?). Perfekt Wifi för de som vill surfa trådlöst, kanske sitta i trädgården med paddan (nackdelen är att hastigheten sjunker som med allt mobilt). 5 G ser främst ut att vara till för självstyrande bilar och annan teknik och kräver tät täckning med master vilket aldrig kommer ut på vår landsbygd som blir allt mer glesbefolkad.
   Nya ultra-HD TV med kräver stabil hastighet på 25 Mbit per sekund.
   Min anslutningskostnad blev 14.500 kr men den blir intjänad på några år för de flesta. Sammanfattning ADSL funkar så länge det finns, mobilnät är bra för det rörliga livet. Fiber är bäst på stabilitet, kvalité och pris men kostar en slant vid start.

   Svara
 • G.Gallardo K. 15 april 2015, kl 21.56

  Kollat, på en flera år gammalt ADSL.Tack.
  Bra idé.

  Galvarino.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 16 april 2015, kl 08.39

   Tack!!

   Svara
 • Anders Ödman 17 februari 2016, kl 14.13

  Jag är själv för Fiber och installerade det förra året, men undrar hur man kan forsätta motivera installationen av fiber till enstaka hushåll när 5g snart är på gång att drifttas i större skala. Som du skriver klarar sig de flesta på sitt befintliga ADSL, troligtvis så länge att 5g kommer finnas som bra ersättare. Anslutning via 5g kommer bli billigare än installation av fiber så frågan är, är det värt att lägga fiber för 5-10 års anvädning av tekniken innan nästa teknik slår igenom?

  Svara
  • David W 24 februari 2016, kl 21.09

   Hej, har själv skaffat fiber och ångrar det inte. Jag håller med om att till streamingtjänsterna idag så duger det mesta, speciellt om man är ensamstående. Vi är en familj på 5 och har märkt en väsentlig skillnad efter bytet från ADSL till en synkron 100Mbit förbindelse.
   Som svar till Anders Ödmans fundering om motivation till att skaffa fiber för enstaka hushåll är om inte annat följande: Framtidssäkring.
   En fiber verkar inte ha någon direkt övre gräns (som t.ex. vanlig koppartråd har) utan man kan lätt med ny teknik i fiberändarna öka hastigheten. Historiskt sett har de mobila dataförbindelserna hela tiden legat i kölvattnet, så fort en datatjänst blivit billig har de också blivit ”överbokade”, alltså man får dela på hastigheten inom samma cell, det är ju även olika snabbt beroende på var i landet du bor, och så vidare. Det är även svårt för mobiloperatörer att garantera någon hastighet till just Dej.
   Skräckexempel jag har varit med om är i USA, där de f.ö. ligger långt efter med Internet förbindelser och där bra Internetanslutningar är dyra, sysslar de väldigt mycket med just överbokning. Där de säger att du kan få ”upp till” 150Mbit på kabel-TV nätet, så ja, om du kör en speed test kl 14.00 en måndag, så kan du nog få den hastigheten, men garanterat inte kl 21.00 på en fredag, då du som bäst behöver det får du kanske en tiondel om du har tur.
   Regeringens krav är bra, 80% av Sveriges hushåll ska ha möjlighet till 100Mbit eller mer år 2020 (om jag minns rätt). Vilket gör att många installationer är subventionerade. Man vill ju inte vara en av de sista 20% som inte fick chansen… Man ska vara ödmjuk inför att säga att en kapacitet räcker inom överskådlig tid, det finns många bra exempel på misstag som kända personer uttalat: ”Internet är en fluga”. ”360Kb ramminne är mer än man nånsin kan behöva”. Osv. :-)
   Till sist: Mobildata (4G/5G) som Internet anslutning har bara ett argument i mina ögon, och det är att att man kan ta bredbandet med sig dit man åker. Å andra sidan, nästan överallt finns numera WiFi att låna, och har man en smartphone med vettigt abonnemang så kan man numera använda den som sitt mobila bredband som komplement till fibern hemma. :-)

   Svara
   • David W 24 februari 2016, kl 21.56

    Tillägg till mitt inlägg tidigare: Mobilt bredband har i de allra flesta fall en databegränsning per månad, något som snabbare än man kan tro kan förbrukas i en familj med mycket aktiv streaming.

    Svara
    • Rickard Dahlstrand
     Rickard Dahlstrand 25 februari 2016, kl 09.22

     Verkligen, fiber är framtiden och även om 4G/5G kan fungera som komplement så ska man aldrig tacka nej ifall det finns möjlighet att få fiber på en plats.

     Rickard.

     Svara
 • Arne 16 juli 2016, kl 05.31

  Her I Norge ser det ut som om utvikling går I motsatt retning. I mange år har jeg hatt 1,5-2 Mbit/s bredbånd fra Eidsiva. men nå etter at de innførte sitt ”så mye linjen klarer” system istedenfor de forskjellige hastighetene en kunne velge i. har det bare gått nedover. først fikk jeg halvert min hastighet til 1 Mbit/s, noe Eidsiva påsto var nødvendig pga min avstand fra telefon sentralen, og fordi en høyere hastighet vil forstyrre tilkoblingen for andre kunder på samme sentral. Nå viser målinger en ytterlig reduksjon på hastigheten på rundt 66%, jeg har altså 0,3 Mbit/s, noe jeg regner med at Eidsiva forklarer med at linjen er dårligere enn tidligere antatt når jeg ringer for å klage. Jeg regner med at den egentlige forklaringen på mine problemer ligger i at Eidsiva har oppgradert utstyret i sentralen med den hensikt å gi plass til flere kunder. og at flere kunder i nærhet av sentralen betyr at vi som bor langt unna får stadig dårligere nett fordi de igjen nærmer seg den maksimale kapasiteten på utstyret. I mitt nabolag er snart kun bredbånd via satellitt et alternativ, mobil nettet er for ustabilt for nettbruk, fiber finnes ikke, det samme gjelder kabel tv. og det eksisterende tilbudet med radio basert bredbånd legges ned sammen med FM sendingene over nytt år. Verdens beste land å leve i ?. NEI langt der i fra.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 21 juli 2016, kl 13.37

   Tråkigt att höra, hoppas ni får ordning på det igen, kanske behöver staten ta ett helheltgrepp när det gäller fiber.

   Rickard.

   Svara