Så blir årets upplaga av Internetdagarna

För den trogne besökaren av Internetdagarna märks en del bekanta namn – men vi har även adderat en hel del både nya evenemang och arrangörer till mixen i år. Här är vår laguppställning.

Hur får vi en jämställd teknikbransch? Hur bevarar vi friheten på nätet? Och kan internet få fart på rymdturismen? Det är några av alla de frågeställningar som kommer att stötas och blötas när vi drar igång årets upplaga av Internetdagarna.

Här nedanför listas kortfattat alla evenemang under årets Internetdagarna. Du hittar även mer detaljerad information om evenemangen här.

1. Var är brudarna? 

En jämställd och meritokratisk teknikbransch är en demokrati- och tillväxtfråga. Vad är det för strukturer och attityder i skolan, i näringslivet, inom forskningen och hos riskkapitalet som står i vägen för tillväxt genom mångfald? Vi ställer frågorna och söker svaren om hur vi kan öka medvetenheten kring fördelarna med en jämställd teknikbransch.

Arrangör: Genius (Annika Englund, Anna Caracolias)

2. Svenskt federationsforum

Välkommen till en dag om identitets- och behörighetsfederationer och hur de kan förenkla informationsåtkomst mellan organisationer. Under dagen presenteras status för Swamid, eduroam, Sambi, Skolfederation samt Svensk e-legitimation, där de berättar om sina utmaningar, möjligheter och planer. Flera olika systemintegratörer kommer också att presentera sina erfarenheter och lösningar för att utveckla de federativa lösningarna.

Arrangör: IIS

3. Drupal 8 – navet i framtidens webb

Allt fler inser fördelarna med att anamma öppen källkod i sina digitala strategier. Under en heldag 24 november har du nu chansen att höra från såväl de bästa internationella talarna som svenska beställare och leverantörer varför Drupal är ett val för framtiden.

Arrangör: Drupalgemenskapen i Sverige

4. Opinioner och offentligheter online

Det pågår en kamp om vår uppmärksamhet och vår verklighetsuppfattning. Nya sociala plattformar har växt fram som både konkurrerar och samverkar med massmedia. Vilka möjligheter och hot ser vi för opinionsbildning, demokrati och förståelsen av vår omvärld i och med detta? En rad experter från både bransch, forskning och den politiska sfären kommer tillsammans att lyfta olika perspektiv på analys och förståelse av det nya medielandskapet. 

Arrangör: Medieforskaren Jonas Andersson Schwarz tillsammans med M-Brain & Retriever  

5. Internet och staden

En stor del av de möjligheter som internet erbjuder är outnyttjade i offentlig sektor. Internet ses ofta fortfarande som en IT-fråga, något tekniskt som kommuner och landsting kan satsa på men bara om det finns resurser över. I Helsingborg tar vi internet på allvar. Vi ska inte bara bli bäst i världen på internet, vi ska också bli den bästa stad vi kan bli med hjälp av internet. Allt det vi gör i Helsingborg vill vi dela med oss av.

Arrangör: Helsingborgs Stad

6. Den digitala människan

Kropp, själ och kanske ande. Det digitala självet. Vad händer med individen i den digitala transformationen? Det är något vi kommer att ta reda på under spåret. Det här är den sista delen av vad som blev en trilogi: den digitala vardagen och den digitala folkligheten landar i den digitala människan. Vi kommer prata allt från biohacking, micromarketing, digital integritet, tro i en digital tid till hur våra kulturella uttryck påverkats av det digitala.

Arrangör: Deeped Niclas Strandh, United Power och Sarah Larsson Bernhardt, Knowit DCG som driver konceptet Social by default.

7. Är vi redo för molnet?

Allt mer komplext sammansatta nätverk och ett ökat beroende av nätverksbaserade tjänster innebär att kraven måste ställas mycket högre också på säkerhet och kvalitet. Bristande säkerhet bäddar för störningar. Bristande säkerhet är bristande säkerhet vare sig den finns i molnet eller under en klarblå himmel på hemmaplan.Under seminariet vill vi försöka skingra molnen så att ni i slutet av dagen vet mer om fördelar, nackdelar, risker och avtalshantering.

Arrangör: IIS & Cloud Security Alliance, Swedish Chapter.

8. Ska alla barn bli programmerare?

En dag kring datalogiskt tänkande, programmering och skolans roll.

Arrangör: IIS

9.  Internet, demokratin och ansvaret

Under senare år har kränkningar på internet mot bl.a. politiker och journalister framhållits som ett demokratiproblem. En förklaring till att problemet uppkommit är att brottsliga kränkningar sällan leder till rättsligt ansvar. Internet betraktas delvis som en ansvarsfri zon. Samtidigt kan digitala teknologi användas för att främja demokratiska processer. Evenemanget tar ett brett grepp på frågan om hur internet kan vara ett hot och en boost för demokratin och hur möjligheten att utkräva ansvar spelar en central roll i dessa processer.

Arrangör: Mårten Schultz & Juridikinstitutet

10. Internet Discovery Day

Även i år kommer det massiva eventet för internet-entreprenörer gå av stapeln på Waterfront i samband med Internetdagarna. Förra året var det över 600 entreprenörer, investerare och nätverkare på plats – och inte MINST över 100 utställande bolag.

Arrangör: Johan Jörgenssen och IIS

11. The Internet of Space

The objectives of this track at Internet Days are to create awareness of the potential of commercial spaceflight and how space tourism can be a catalyst for innovation and collaboration for IT/Internet companies as well as to help Spaceport Sweden and the space industry achieve its goal by enabling it to learn from the experiences of how the IT/Internet innovation system was commercialized and developed in Sweden.

Arrangör: Spaceport Sweden, KTH, Handelshögskolan i Stockholm

12. Hardwiring Freedom

The concept behind this proposed knowledge track follows the ethos of Code Red – to protect privacy and push back against draconian, ill-informed, and ill-conceived surveillance and security laws, in order to preserve the very foundations of our democratic societies. To achieve this, Code Red aims to connect different stakeholder groups that need to work together, produce cutting edge research dissecting the heart of the problems we face, communicate better, and thus become more cohesive and societally stronger.

Arrangör: Code Red (Annie Machon & Simon Davies)

13. Innovation & skolans digitalisering

Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA stödjer sedan 2014 ett stort antal innovationsprojekt för den svenska skolan. Detta program kommer att belysa utbildningsinnovationensmöjligheter och effekter och vad skolan kan behöva utveckla för att bättre ta tillvara på lärandets nya möjligheter. Vi kommer att få ta del av några av de mest spännande svenska och internationella innovationsprojekten just nu och samtidigt diskutera innovation som en ny kraft inom skolutveckling.

Arrangör: VINNOVA

14. Nordic Domain Days

Under två vinterdagar samlas registrarer, registries och intressenter från den nordiska domännamnsbranschen för att umgås, nätverka, lyssna till föreläsare och delta i diskussioner. Konferensen genomförs på engelska och kommer att fokusera på samarbetet, relationen och kommunikationen mellan registry och registrar.

Arrangör: IIS Registry

15. En heldag med WordPress – WP means business

Idag är WordPress den kanske mest givna plattformen för många verksamheter att bygga sin webbplats i men även kring. Under en heldag kommer vi att titta mer på hur det är att ha WordPress som sitt arbetsfält, bland annat kommer WooThemes och berättar om hur de jobbar med WordPress och sitt framgångsrika e-handelstillägg WooCommerce. Vi kommer även få en inblick i hur olika verksamheter använder sig av WordPress. Hur gör till exempel startupen? Och hur arbetar två av Sveriges mest framgångsrika blogg- och utbildningsportaler med WordPress?

Arrangör: Bloggcoach

16. Sökordsoptimering idag

Att jobba framgångsrikt på internet kräver kunskap om sökmotorsoptimering. Under en heldag kommer vi att titta närmre på hur företag idag kan arbeta effektivt och integrerat med sökmotorsoptimering i relation till organisation, redaktionellt innehåll och marknadsföring. Går det förresten att använda sociala medier i SEO-syfte? Och hur rattar du Google Analytics bäst för SEO-koll?

Arrangör: Bloggcoach

17. Vilket internet kommer vi att få? Policy- och regleringsfrågor på nätet

Dagen ägnas åt de policy- och regleringsfrågor som påverkar nätet. Vi fokuserar detta år särskilt på vad den ökande användningen av molntjänster innebär. Kan användarnas frihet och personliga integritet garanteras? Förlorar vi fördelarna med internet om det alltmer centraliseras? Vi uppdaterar även om internets styrning och nya rättsliga regelverk samt tar pulsen på olika aktörer i nätpolitiska frågor.

Arrangör: ISOC-SE

Etiketter: ,

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.