Så använder vi emojis i Sverige och Norden

I slutet av 2011 lanserades emoji-ikonerna som ett internationellt tangentbord i Apples iOS. Idag är det svårt att föreställa sig ett digitalt liv utan möjligheten att lägga till en high five-symbol eller en skrattande smileygubbe. Men hur ser användningen ut i olika länder?

Språket på nätet blir allt mer visuellt. Åtminstone får man den uppfattningen när när man läser om den utbredda användningen av emojis på Instagram. Thomas Dimson, programvaruingenjören som bland annat ligger bakom Instagrams Hyperlapse-app, skriver i ett blogginlägg att nästan hälften av texten på Instagram innehåller emojis. Detta inkluderar kommentarer, bildtexter och de nyligen införda emoji-kapabla hashtaggarna.

Skiljer sig åt mellan länder

I april i år analyserade SwiftKey mer än en miljard emojis för att ta reda på hur talare av olika språk använder symbolerna. Där framkom det att emojianvändningen skiljer sig från land till land. Kanadensarna verkar gilla våld och pengar, eftersom de älskar att använda pistolemojin samt emojin för kontanter mer än andra nationaliteter.

I Australien är emojis som representerar alkohol och droger dubbelt så vanligt förekommande som i det globala genomsnittet. Samtidigt tycker emojianvändarna i Frankrike väldigt mycket om att använda hjärtsymbolen, precis som i Sverige.

Hur ser det ut i Norden?

Nu har Swiftkey släppt en ny rapport som bland annat visar hur vi i de nordiska länderna använder emojis. Den mest populäre emojin i Sverige är hjärtat, precis som i vårt grannland Danmark. Den är även väldigt populär internationellt, på Twitter är det den tredje mest använda symbolen.

swiftkey_emoji_swedish

Vi i Sverige verkar även ha en förkärlek för bröd, eftersom vi är duktiga på att använda symbolen för en brödlimpa mer än något annat språkområde. Dessutom överanvänder vi handgester och alkohol-relaterade emojis jämfört med andra språkområden. Något som bland annat IDG undersökt närmare.

Mörka polarnätter i Finland

Andra slutsatser man kan dra av rapporten är att jultomte-emojin är extra populär i Norge, Sverige och Danmark. Konstigt nog använder finländare inte denna symbol lika ofta, trots att man hävdar att jultomten är bofast i landet. Däremot är finländare mycket bättre än något annat land på att använda den svarta mån-emojin, något som enligt Swiftkey-rapporten kanske hör ihop med de mörka vinternätterna i landet. Om det stämmer eller ej låter jag vara osagt.

Du hittar hela rapporten här.

Etiketter: , , , , , , , Foto: A (Snowy) Day In New York av The All-Nite Images (CC BY SA 2.0)

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.