Ragnar Lönn om hur han startade Algonet

Ragnar Lönn var bara dryga tjugo när han 1994 startade Algonet, en av Sveriges första internetleverantörer för privatpersoner. Då hade han redan försökt sälja in idén till investerare några år tidigare, men fått nej och gjort en jordenruntresa istället. Till slut satt han ändå där, under ett hett plåttak på förlaget Semics kontor, och startade om modem för hand för att de inte skulle haka upp sig.

Vid starten räknade Ragnar med några hundra användare, främst i Stockholm – fick han ihop 400 skulle det betala hans lön. Men väldigt snabbt anslöt sig folk från hela landet (förutom i Ödeshög, som var det enda stället i landet där det inte gick att ansluta sig) och användarantalet var snart uppe i det tiodubbla. Fortfarande i dag finns det något tusental som faktiskt använder Algonet!

Hör honom berätta mer i filmen här ovan. Ragnars viktigaste lärdom från tiden med Algonet är för övrigt att det är viktigt med bra fläktar – och ett sinne för humor.

Vi har träffat Ragnar för vårt Internetmuseum, ett projekt där vi under året börjat samla in internets historia i Sverige. Och snart är det dags att visa resultatet av vårt arbete. På Internetdagarna 24-25 november kommer vi att ha smygprämiär för vårt digitala Internetmuseum. Kom till .SE:s monter i utställarytan för att testa och få en första glimt av vår tidslinje. I början av december öppnar vi museet på riktigt på www.internetmuseum.se.

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.