Projekt som främjar internetutveckling

Internetfonden fortsätter tålmodigt driva på utvecklingen av internet genom att finansiera fristående projekt. Sedan 2004 har fonden finansierat 280 projekt för totalt 56 miljoner kronor, med vitt skilda karaktär men som alla syftat till att främja internets utveckling. Nu är höstens utlysning igång och fram till den 11 september är du välkommen att ansöka om projektfinansiering.

Vi vill gärna uppmärksamma några projekt som Internetfonden finansierat och som alla ämnar göra internet lite bättre.

Öppna data

Den 1 januari 2013 lanserades den nya öppna versionen av databasen Drugline. Arbetet med att skapa en öppen databas med cirka 14 000 patientrelaterade frågor och svar om läkemedelsbehandling gjordes av Avdelningen för klinisk farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Projektet ”Samverkan mellan datakällor” hade som mål att skapa en plattform som tillåter återanvändning och öppenhet via API. Projektet utvecklade en programvara som underlättar dataflöden mellan API och drevs av Prototyp Stockholm AB.

Mjukvara

gnu Nettle är ett minimalistiskt bibliotek som tillhandahåller kryptografisbyggstenar: hashfunktioner, krypteringsalgoritmer och digitala signaturer. Projektet ”Anpassning av gnu Nettle för inbyggda system” har fixat optimeringar specifikt för arm-processorer. Projektet genomfördes av Niels Möller och South Pole Consulting AB.

VoteIT Mix är ett projekt som genomförts av Betahaus för att utveckla ett nytt sätt att hålla bättre beslutsmöten över nätet. Genom ett unikt samarbete mellan ett tjugotal olika organisationer runt om i Sverige har VoteIT utvecklats och förbättrats.

Forskning

Lena Ewertsson vid Högskolan i Halmstad har under 2012 genomfört en förstudie där hon tittat närmare på internetbaserad bankverksamhet.  Under arbetet har hon kommit att särskilt intressera sig för hur begrepp och praktik kring ”(o)säkerhet” har vuxit fram som en del av internetbankernas institutionalisering.

Sakernas internet, eller internet of Things, har vi hört om ett bra tag nu. Tekniken är här, men var är affären? Möjligheterna är stora bara man förstår hur marknaden ser ut och på vilket sätt man ska tjäna pengar anser Forskningsstiftelsen MTC i sin studie.

Nya ansökningar välkomnas nu

Vi har öppet för nya ansökningar fram till den 11 september. Nästa utlysning kommer att öppnas måndagen den 13 januari 2014. Sök finansiering du med!

 

Läs mer:

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , Foto: 91957046 av mattwalker69 (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.