Privatpersoner – var steget före och skydda er nätidentitet!

För ganska precis två år sedan skrev jag en varning gällande att nyligen kungjorda firmanamn registrerades som .se-domäner av andra än firmaföreträdarna. Nu ser vi samma tendens också för privatpersoners namn.

Sedan en tid tillbaka har vi uppmärksammat registreringsflöden där domännamnen följer strukturen för+efternamn.se och där domännamnen vanligtvis motsvarar namnet på massmedialt aktiva svenska privatpersoner, men av vad jag kan döma så handlar det även om vanliga ”svenssons”.

Även etablerade företags firmanamn har börjat registreras

Även registreringen av kungjorda firmanamn har fortsatt. Det har gått lite upp och ner, men vad vi ser nu är att fler aktörer börjat registrera på detta sätt.

Sedan en tid tillbaka har vi dessutom sett hur dessa registranter även börjat registrera redan etablerade företags – allra helst ekonomiskt välmående – företagsnamn som domännamn.

Det är alltså inte längre bara nyföretagare som drabbas, utan svenska företagare överlag.

.SE vill därför uppmana dig till att säkra din internetidentitet genom att registrera de domännamn som motsvarar ditt namn eller din verksamhet. Registrera domännamn gör du hos någon av våra återförsäljare, så kallade registrarer. Här hittar du en lista över dem.

Väljer du att inte registrera ”ditt”/”ert” domännamn finns det risk för att andra gör det i stället.

Om du anser att någon annan har registrerat ett .se- eller .nu-domännamn som du själv har rätt till går det att överklaga tilldelningen av domännamnet i efterhand genom det vi kallar Alternativt tvistlösningsförfarande, ATF. Läs mer om det här.

Läs nya guiden gratis.

Läs nya guiden gratis.

Ny Internetguide om hur du skyddar dig mot domänskojare

I dag släpper vi också vår nya Internetguide Stoppa Domänskojarna!. I den beskrivs de metoder bedragare tar till för att tjäna pengar på dig och du får tips på hur du undviker fallgroparna. Den riktar sig främst till företagare, men även som privatperson kan du ha stor nytta av innehållet.

 

Etiketter: , , , , , , Foto: av Bedow (CC BY 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Henrik 24 januari 2014, kl 10.59

  Det är ett litet antal personer och företag som har som affärsidé att registrera ett stort antal domännamn.
  Varför inte införa regler som diskvalificerar vissa företag/person från att få registrera nya domännamn efter att de som upprepade gånger förlorat i ATF eller uppenbara varumärkesintrång? Kanske tvinga dem att lämna i från sig alla eller inte få förnya.
  För privatpersoner är ett ATF förfarande fortfarande alldeles för dyrt 4 000 – 8 000 kr, Småföretag 5 000 – 10 000 kr. Priserna för domäner är så låga att de lockar fram massregistrering av alla kombinationer och avancerade snapbacksystem. En liten firma får helt enkelt sikta in sig på ett halvdåligt namn med ett bindestreck eller mindre känd toppdomän då ”domänskojare” registrerat alla bra och kräver stora summor för att släppa dem.

  Svara
  • Johan 24 januari 2014, kl 11.04

   Jo. Registrerade handelsbolag tillsammans med min sambo för ett par månader sedan. Vi såg noga till att vi hade registrerat våra domännamn innan vi tog steget att faktiskt registrera företaget också. Känns som om det egentligen är en lätt sned prioriteringsordning.

   //JJ

   Svara
 • kjell nylen 5 februari 2014, kl 14.44

  ta bort mig i register

  Svara
 • Danne 27 april 2014, kl 17.56

  Borde inte ni på .SE ge rabatt på domäner med privatpersoners namn?

  Svara
  • Mats 16 juni 2014, kl 21.42

   Delar Dannes synpunkt

   Svara