Pokemon Go, fler handlar med mobilen och Facebook - höjdpunkter ur statistikåret 2016

Till skillnad från min kollega Måns som avslutade året med att spana framåt så börjar jag det nya året med att titta bakåt på allt som hände 2016 - året då Pokemon Go spred sig rekordsnabbt - bland annat.

Januari

Vi sammanfattade statistikåret 2015 med ett inlägg på internetstatistik.se
Under 2016 har mesta av verksamheten på internetstatistik.se flyttat över till IIS blogg och till IIS rapporter.

Frågorna till undersökningen Svenskarna och internet 2016 färdigställdes och ni hittar frågorna för 2016 och alla tidigare år här.

Februari

I februari var det så dags för att känna Bredbandssverige på pulsenpublicerade vi en rapport baserad på över 112 miljoner mätningar som gjorts med Bredbandskollens webbverktyg i Sverige. Den genomsnittliga hastigheten för att ta emot Bredband i Sverige låg på 53 Mbit/s under 2015.

Mars

Skolverket följer upp it-användning och it-kompetens i skolan. Rapporten visar att användningen av it ökat i skolan, fler elever har egen dator eller surfplatta i skolan men sms och sociala medier kan störa studieron.

Två tredjedelar av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s i oktober 2015. Utbyggnaden av trådlöst bredband har ökat kraftigt, och snabba mobila bredbandsnät täcker 77 procent av Sveriges yta. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapporter PTS bredbandskartläggning 2015.

April

I april var det lugnet före anstormningen av data så jag spejade ut över vilken data som skulle regna in över mig framöver.

Maj

Hur mediekonsumtionen sett ut en genomsnittlig dag de senaste 37 åren framgår av Nordicoms Mediebarometer 2015. Det är din ålder som bestämmer vilka medier du tar del av.

Juni

Jag deltog även i  år i Excel-SM, men blev utslagen i semifinalen. Ny svensk mästare blev Hanna Johansson.

Nordicom publicerade även en mer omfattande rapport om hela medie-Sverige 2016.

Det finns 3,5 miljoner fasta bredbandsabonnemang. Det och mycket mer om den svenska telekom-marknaden finns i PTS årliga rapport.

Sen visar det sig igen vilka telefoner som är snabbast. Skam att inte Apple kan bättre, Androidtelefoner fortfarande snabbast!

Juli

Vår undersökning om Unga kvinnor och it visar glädjande nog att andelen unga kvinnor som intresserar sig för en karriär inom it har ökat.

Mitt i sommarhettan kom Bredbandskollens rapport om hur snabbt det går att surfa med mobilen på olika platser i landet. Den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data i mobilen är nu 24 Mbit/s.

PokémonGo lanserades i juli och fick rekordsnabb spridning.

Augusti

I genomsnitt används appar 178 minuter per dygn (3 timmar) utspritt på 206 gånger (events) per dag. Det och mycket mer om app-användning finns i rapporten Apparat – en undersökning av androidanvändares mobilvanor som baserar sig på vår undersökning om svenskars faktiska användning av Androidmobiler.

September

Under våren gjorde vi en undersökning om svenskarnas lösenordsvanor och det resulterade i en statistikrapport med många goda råd.

Ungdomarnas internetvanor i skolan och på fritiden finns i Eleverna och internet 2016

Den årliga rapporten om hur Sverige betalar visade bland annat att vårt förtroende för betalappar har ökat.

Oktober

Svenskarnas användning av sociala medier fortsätter att öka och Facebook är fortfarande populärast.

November

Statistikårets höjdpunkt, Svenskarna och internet 2016  publicerades i samband med ett välbesökt frukostseminarium. Rapporten finns att läsa on-line, ladda ner som pdf  eller beställa som print-on-demand. Den som vill kan även grotta ner sig i Exceltabellerna.

Svenskarna fortsätter att handla på webben och nu är det självklart att även handla i mobilen. Vart tredje köp avslutas i mobilen. Det visar Postnords E-barometer för tredje kvartalet.

SCB publicerade sin årliga statistik om privatpersoners och företags internetanvändning. SCB rapporterar in sin statistik till Eurostat.

PTS statistik visar att antalet mobilabonnemang i Sverige fortsätter att öka. Under första halvåret 2016 fanns det 14,5 miljoner abonnemang i Sverige.

December

Den amerikanska motsvarigheten till Svenskarna och internet visade lustigt nog att amerikanerna lägger precis lika mycket tid i genomsnitt per vecka på internet som vi svenskar, 23,5 timme!

I World Internet Projects rapport kan man se hur Sverige ligger till i jämförelse med ett urval av andra länder. (Siffrorna avser användning 2014)

Pokémon Go var den term som ökade mest i svenska Google-sökningar 2016.

Trafikverket har undersökt våra surfvanor bakom ratten. Bland annat framgår att många smsar när de kör bil.

 

Artikeln har inga etiketter

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.