Foto: Jan Ainali med sin solcellsförsedda vagn, fotograferad av @frick (CC BY)

Välbehövlig vandring i kampen för öppna data

Av Anders Frick den 11 juli, 2016

Han vandrade från Ystad till Stockholm för att missionera om öppna data. Nu är Jan Ainali i mål och summerar 71 dagar med totalt 120 mils vandring genom 26 kommuner. ”Välbehövligt” är ordet som han sammanfattar med.

I början av april rullade Jan Ainali ut sin solcellsförsedda vagn från Ystad och satte kurs norrut. Syftet med vandringen var dels att upplysa de kommuner som han passerade om öppna data, dels att kontinuerligt rapportera hur tillgängligt öppna data är och kan användas i praktiken.

Här på bloggen gjorde vi ett nedslag redan i halvtid och redan då kunde Jan Ainali konstatera att det generellt sett finns en stor utvecklingspotential bland kommunerna.

Väl framme i Stockholm hade Jan haft möten i 19 av de 26 kommunerna – och några möten var mer lyckosamma än andra.

– Det var minst sagt varierande nivå på kunskaperna i kommunerna. Ungefär hälften av alla kommuner hade inte alls lagt ut någon form av öppna data, och av de som hade lagt ut något så bestod det nästan uteslutande enbart av data från SKL:s verktyg för kommunala nyckeltal, säger Jan Ainali.

Norrköping var en av de städer som fick en ”spark i baken” och sedan faktiskt tog tag i sin satsning på öppna kommundata.

Besöket var en inspiration för oss och ett startskott för kommunens arbete med öppna data, säger Karin Faxér, projektledare i Norrköpings kommun.

Jan Ainali tipsade kommunerna om att börja med sådant som är enkelt. Några kommuner hade till exempel redan lagt ut information om parkeringsplatser – men inte markerat dem som öppna data.

– Jag träffade på hela skalan från superdåligt till jättebra. Gällande just parkeringsplatser kan man konstatera att den som vill bygga en parkeringsapp som fungerar i hela Sverige kommer att få det mycket jobbigt, säger Jan Ainali.

Solcellerna på vagnen som han använde för sin vandring genererade tillräckligt med ström för att serva med såväl högtalarljud för många podcasts som fotografering med 360-graderskamera för bilder till vägkarttjänsten Mapillary. Strul med laddningen gjorde dock att enbart omkring 11.000 bilder laddats upp till Mapillary, mot förväntade 100.000. Utöver Mapillarybilderna har även Wikimedia Commons försetts med ett 100-tal bilder och luftkvalitetsdata samlats in.

Vagnen ställs nu ut på Tekniska muséet och Jan själv kommer att fortsätta sprida information om öppna data, bland annat i sin roll som konsult.

Etiketter: , , , , , ,