Tre färska TV-inslag om öppna data

Av Anders Frick den 11 juni, 2017

Hur kan öppna data revolutionera journalistiken? Det diskuterades i en paneldebatt som nyligen TV-sändes. Men det finns fler färska filmer - vi har samlat några av de mest aktuella TV-klippen.

Skolverket, Riksdagen, Naturvårdsverket, Lantmäteriet och Trafikverket. Det är några av de myndigheter som har bra databaser med öppna data. Det anser Kristoffer Örstadius, datajournalist på Dagens Nyheter.

Han var en av paneldebattörerna på seminariet ”Öppna data – en möjlighet och en utmaning” som moderator Erik Boman introducerade ett seminarium. Det hölls på journalistkonferensen Gräv 17 och spelades in av Utbildningsradion.

Kristoffer Örstadius brukar dock inte själv använda öppna data speciellt mycket. Istället begär framförallt han ut den data som han vill titta närmare på, direkt från exempelvis de kommuner eller myndigheter som han vill granska – detta för att få mer aktuella data.

– Det är sällan som jag använder den data som finns fritt tillgänglig på sajterna. Jag tycker att data som publiceras öppet brukar publiceras brukar släpa efter. Öppna data är positivt, men det är sällan som man kan göra något spektakulärt gräv med öppna data, säger Kristoffer Örstadius.

Utöver honom bestod Gräv17-panelen av Markus Bylund, IT-strateg på Uppsala kommun, samt Anette Novak, regeringens medieutredare och nuvarande VD för RISE.

Klippet hittar du via denna länk.

”Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att inkludera kommuner och landsting i arbetet med att tillgängliggöra och använda öppna data?”

Det var frågan som Erik Ottoson (M) ställde till civilminister Ardalan Shekarabi (S) i interpellationsdebatten 2016/17:529 den 9 juni.

Ardalan Shekarabi tog bland annat upp sponsringen av Hack for Sweden och den nyligen annonserade kraftsamlingen för öppna data. Det blev också en del diskussioner om ekonomi:

– Vi kommer att behöva fortsätta jobba med finansieringsfrågorna. Ska vi ta nästa steg med öppna data så är också finansieringsupplägget en central fråga för att öppna upp den svenska förvaltningen, säger Ardalan Shekarabi.

Erik Ottoson konstaterade att öppna upp data är en av de viktigaste åtgärderna vi kan göra i modern tid för att komma till rätta med korruption.

Det hettade aldrig riktigt till i debatten eftersom både Ardalan Shekarabi och Erik Ottosson i mångt och mycket hade samma åsikter – nämligen att öppna data är väldigt bra.

– Vi är en liten grupp av politiker som tycker att det är spännande med förvaltningspolitik, säger Erik Ottoson, och tar upp några av alla fördelar med öppna data men konstaterar också att digitaliseringstakten behöver öka och att tillgången till relevanta data, helst i realtid, är viktigt.

Hela debatten hittar du här!

Sist men inte minst i denna artikel kommer här ett tips om ett webbinarium som nyss hölls i regi av European Data Portal. Titeln är ”Re-using Open Data – emergence of the infomediary industry” och tar bland annat upp insikter från den 100-sidiga rapporten Re-using Open Data – A study on companies transforming Open Data into economic and societal value. Två entreprenörer var också med, nämligen Achim Friedland, grundare och ägare av GraphDefined GmbH, samt André Vermeij, grundare och ägare av Kenedict Innovation Analytics.

Klippet finns här! 

Etiketter: