"Tågmöte" gjorde Gustav Bylund, Nikola Pantic och Filip Marko till vinnare av Trainhack

"Tågmöte" gjorde Gustav Bylund, Nikola Pantic och Filip Marko till vinnare av Trainhack

Tidsdödare prisad på rullande hack

Av Anders Frick den 13 september, 2017

Det blev projektet Tågmöte som tog hem förstapriset i Trainhack 2017. Tågmöte är en kombination av chattklient och frågesport, med syftet att ge resenärer bättre möjligheter till digital social interaktion under resan.

Trainhack är världens längsta hackaton på tåg. Under tre dagar åkte ett 50-tal programmerare 200 mil i en specialutrustad hackatonvagn. Syftet med med Trainhack var att utveckla smarta lösningar för kollektivtrafiken, gärna med hjälp av öppna data – och förstapristagaren utsågs när tåget nådde slutdestinationen Uppsala.

Just spel var en av projektledaren Martin Harari Thuressons främsta önskemål inför resan. Vinnaren Tågmöte är dock inte ett rent spel, utan snarare en kombination av chatt, spel och underhållning.

Tågmöte är en chatt där man kan skriva till varandra och frågesportsfrågor med olika alternativ dyker slumpmässigt upp. Genom att svara rätt på frågorna samlar användaren poäng och kan klättra i topplistan samt tävla mot andra deltagare. Detta sker samtidigt som användaren håller en konversation levande om frågesporten eller någonting helt annat. Lösningen är en webbapplikation som kan användas på både mobila enheter och datorer.

– Vi ville skapa någon form av digital och interaktiv underhållning då vi ansåg att det är något som saknas ombord på tågen idag. Vi ville ge resenären möjligheten att interagera och socialisera digitalt med andra resenärer, oberoende av fysisk sittplats ombord på tåget, säger Nikola Pantic, som till vardags arbetar som utvecklare för Cybercom åt Ikea.

Bakom lösningen står Gustav Bylund, Nikola Pantic och Filip Marko.

– Efter tre timmars brainstorming ombord på tåget där vi uteslöt andra idéer som berörde biljettbokning, reseplanering och resöversikt, beslöt vi oss för att skapa något som gav mervärde för resenären i form av underhållning. Det komiska är dock att vi ursprungligen ratade tanken om att skapa någon form av spel, säger Nikola Pantic.

Förstapriset i Trainhack är en resa till Europas största hackaton, Junction, som hålls i Helsingfors i slutet av november. Där kommer gänget bakom Tågmöte att tävla mot 1300 andra personer.

Fotnot: Läs även inlägget om Trainhack 2017 – innan avfärd

Några av deltagarna på årets Trainhack

Några av deltagarna på årets Trainhack

Etiketter: , , ,