Sverige klättrar i Global Open Data Index

Av Anders Frick den 15 juni, 2017

Sverige hamnar på plats 21 på rankinglistan över världens främsta nationer inom öppna data. Det är ett litet kliv uppåt jämfört med förra årets lista, men fortfarande finns många utmaningar kvar för att kunna nå toppen.

Idag presenterades Global Open Data Index 2016 – listan som anses ge den mest kompletta översikten över läget för öppna data i världen. Den refereras till i många olika sammanhang, inte minst bland politiker och i rapporter.

Förra året blev hamnade Sverige på 27:e plats, detta efter att ha varit på plats 13 och plats 8 under de närmast föregående åren. Det som bidrar positivt till Sveriges listplacering är bland annat tillgången till statsbudget, statistik, väderprognoser och kartor som öppna data. Det som drar ner statistiken är bland annat dåliga tillgången till postnummer, upphandling och markägarskap.

– Jag tycker att rankingar är trubbiga och att man inte ska stirra sig blind på dem, men när flera av dem visar att Sverige är betydligt sämre än jämförbara länder så är det ett bra signalvärde som kan väcka insikten att vi måste förändra något, säger Kristofer Sjöholm från Sweco om dagens nyhet.

Han var inne på samma tankegångar på Forum öppna data nyligen, där han sa att även om Sverige ligger bra till när det gäller digitalisering så måste vi konstatera faktum och inse att vi är långtifrån världsbäst på öppna data.

– Jag saknar de konkreta förslagen och initiativen som verkligen kommer göra skillnad. Om det inte regleras uppifrån tydligare att alla myndigheter måste släppa öppna data, utan att det fortfarande är frivilligt, så kommer det inte att hända så mycket, säger Kristofer Sjöholm och tillägger att om den svenska regeringen vill gå snabbt fram så bör man införa policy-ramverket Open Data Charter och se till att svenska myndigheter böjar jobba för att implementera detta.

Nu tillbaka till Global Open Data Index dock.

Arbetet med listan påbörjades redan i vintras, och en preliminär version publicerades i början av maj. Sedan dess har listan varit i en dialogfas där intresserade har kunnat bidra med insikter och kompletteringar. I den preliminära versionen delade Taiwan och Australien på förstaplatsen medan Storbritannien och Frankrike delade på tredjeplatsen. Nu har dessa länder intagit positionerna 1, 2, 3, respektive 4. Däremot delas femteplatsen nu mellan Norge, Finland och Kanada.

Varningstext

Informationstexten som varnar för att jämföra olika årgångar med varandra

En nyhet för i år är den nya metod som används för att skapa listan. Största skillnaderna mot tidigare år är att kriterierna i den nya rankinglistan tar hänsyn till hur lätt eller svårt det är att hitta myndighetsdata online, samt ökar robustheten i analysen och förtydligar förståelsen för hur tillgången ska bedömas. Skillnaderna är i sig så stora mot tidigare år att Open Knowledge Foundation faktiskt varnar för att rakt av jämföra placeringarna i rankinglistan.

Icke desto mindre beskrivs Sveriges styrkor och svagheter tydligt här, vilka i korthet är följande:

Det blir full pott för öppna data gällande…

 • Statsbudget
 • Nationell statistik
 • Nationella lagar
 • Lagstiftningsutkast
 • Väderprognoser
 • Nationella kartor

Lite mindre bra är Sverige på:

 • Luftkvalitet
 • Valresultat
 • Bolagsregister
 • Statliga utgifter

Noll poäng blir det för:

 • Postnummer
 • Administrativa regioner
 • Upphandling
 • Vattenkvalitet
 • Markägande

Klicka på bilden för att se fler detaljer om Sverige – eller, ännu hellre, gå hit för att ta del av detaljerna direkt från källan.

Oscar Montiel, koordinator på Open Knowledge International.

Oscar Montiel, koordinator på Open Knowledge International.

– Det mest intressanta med Sveriges position på rankinglistan tycker jag är att nästan hälften av dataseten är tillgängliga i öppna format med licenser som låter folk bygga verktyg, använda eller återanvända data – men resten av dataseten är inte öppna överhuvudtaget. Trots att vi i de flesta fall hittar rapporter eller källor som visar att uppgifterna finns är det förmodligen inte prioriterat av myndigheterna att göra dem tillgängliga som öppna data. Därför ger Sveriges position på listan en inblick i var civilsamhället borde driva på för mer tillgängliga och bättre data, säger Oscar Montiel, som är internationell community-koordinator på Open Knowledge International.

Fotnot: Det finns även en rapport i pdf-format om arbetet med listan. Välkommen att läsa The State of Open Government Data in 2017 – Creating meaningful open data through multi-stakeholder dialogue.

Etiketter: , ,