Europas största folkdansfestival i Helsingborg - ett av många evenemang som platsar i den öppna databaserade kalenderdatabasen

Europas största folkdansfestival i Helsingborg - ett av många evenemang som platsar i den öppna databaserade kalenderdatabasen. Bild: Niklas Lydeen (CC BY 3.0)

Plats- och evenemangskalender som öppna data

Av Anders Frick den 2 augusti, 2017

Helsingborg är en av landets första kommuner som tillgängliggör en öppen databas för plats- och evenemangsdata. Med hjälp av databasen kan nu vem som helst ta del av – och bygga tjänster kring – öppna data för vad som händer i kommunen.

I enlighet med Helsingborg stads princip Öppna allt har man släppt allt från stadsatlas och stompunkter till baskarta och punktmoln. Nu har turen kommit till plats- och evenemangsdata. I databasen publiceras evenemang av underhållnings- eller nöjeskaraktär som är öppna för alla, riktar sig till privatpersoner och äger rum i Helsingborgs kommun.

Digitala infoskyltar i Helsingborgs stadskärna. På bilden syns stadsträdgårdsmästare Martin Hardmyr, turistchef Emma Håkansson och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) vid invigningen av skyltarna 2015.

Foto av Helsingborgs stad (CC BY 3.0) Digitala infoskyltar i Helsingborgs stadskärna. På bilden syns stadsträdgårdsmästare Martin Hardmyr, turistchef Emma Håkansson och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) vid invigningen 2015.

Evenemangsdata är strukturerad information om till exempel ett evenemangs plats, tid, arrangör och innehåll som matas in för att kunna spridas och visas upp i digitala system och evenemangskalendrar. Under året kommer databasen implementeras i stadens större digitala kanaler, såsom helsingborg.se, visithelsingborg.com, på det digitala servicecentret på centralstationen och i de digitala informationsskyltarna i city.

Målet är dels att effektivisera Helsingborgs stads arbete med evenemangsinformation, men också att fylla ett regionalt behov genom att samverka med andra skånska kommuner kring en gemensam och öppen databas med utvecklingspotential.

– Detta är bara början på en resa där vi vill bygga världens största och öppnaste upplevelseplattform. En plattform för att engagera invånare och organisationer i staden och regionen, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör i Helsingborgs stad, i ett pressmeddelande.

API:erna för Helsingborgs evenemangsdata bygger på WordPress REST API, som använder publiceringsplattformen WordPress som bas. Det gör det enkelt för vanliga användare att mata in uppgifter i databasen.

Förutom att satsningen ger nya möjligheter för invånare, lokala föreningar och organisationer att lägga in information om sina evenemang och nå ökad synlighet så kommer Helsingborgs stad själva att spara mycket arbetstid genom att stadens egna verksamheter nu kan samlas kring ett och samma verktyg.

Fotnot: Just evenemangsdata i form av öppna data var för övrigt ett av de drömprojekt som Erik Borälv från Vinnova tog upp i den intervju med honom som vi publicerade förra året.

 

Etiketter: , ,