Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen
Foto: Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen, av Martin Henningsson 

Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen,

Öppna kollektivtrafikdata prisades på gala

Av Anders Frick den 21 november, 2016

Samåkningsrörelsen Skjutsgruppen med grundaren Mattias Jägerskog i spetsen fick i kväll utmärkelsen Årets Trafiklabhjälte. Skjutsgruppen kombinerar öppna kollektivtrafikdata med information om privatpersoners fordon.

Skjutsgruppen är en samåkningsrörelse som grundades för tio år sedan. Via sociala medier bjöd grundaren Mattias Jägerskog in vänner och bekanta till samåkning i privatfordon. Sedan dess har rörelsen vuxit till närmare 70 000 medlemmar och idag kan Skjutsgruppens medlemmar söka samåkningsresor i hela Sverige.

Lovisa Lundgren tog emot priset

Lovisa Lundgren tog emot priset

Skjutsgruppen visar både privatpersoners fordon och all kollektivtrafik i samma sökresultat – detta tack vare öppna kollektivtrafikdata som kommer via Trafiklabs API:er.

Utmärkelsen Årets Trafiklabhjälte delades ut för andra året i rad – den här gången på Internetdagarna i Stockholm. Mattias Jägerskog kunde själv inte medverka, så hans styrelsekamrat Lovisa Lundgren tog emot priset i hans ställe. Det överlämnades av STHLM Traveling:s Johan Nilsson, som blev Trafiklabhjälte förra året.

Elias Arnestrand, projektledare för Årets Trafiklabhjälte

Elias Arnestrand, projektledare för Årets Trafiklabhjälte

– Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma eldsjälar bakom tjänster som driver ekosystemet framåt. Detta är ett sätt för oss som släpper data att lyfta fram de som skapar tjänster baserat på öppna data eller öppna API:er från Trafiklab, säger Elias Arnestrand, som håller i Trafiklab.

Juryns motivering lyder:

Mattias Jägerskog har genom ett starkt ideellt engagemang och en otrolig drivkraft initierat rörelsen kring Skjutsgruppen som idag engagerar närmare 70 000 personer.

Den nationella tjänsten underlättar för olika former av samåkning och visar på detta sätt vägen mot nya sätt att erbjuda mobilitet genom ett effektivare utnyttjande av befintliga resurser. Genom att använda öppna APIer från Trafiklab så lyckas Skjutsgruppen skapa en tjänst som gör att nya former av samåkning kombineras med klassisk kollektivtrafik.

Mattias har genom sitt engagemang drivit frågor om nya sätt att se på mobilitet, delningsekonomi och hur öppna data är en central komponent i detta arbete.”

– Det öppna och kostnadsfria trafikdatat har varit en förutsättning för att inkludera kollektivtrafiken, vilket vi verkligen vill. För att bidra till att ännu fler kan resa tillsammans framöver har vi gjort samma sak – även vår samåkningsdata är öppen för tredjepartsutvecklare, säger Mattias Jägerskog i ett pressmeddelande.

Övriga finalister i år var:

  • Theodor Storm, som har utvecklat Tågtavlan
  • Filip Rosenbaum, som är en av personerna bakom företaget Oxyfi
  • Wilhelm Eklund, som står bakom appen “Hinner jag? Sthlm”
  • Claudia Bruyant Ndege, som ligger bakom lanseringen av appen Citymappers.

Se filmen där Lovisa Lundgren kort berättar om Skjutsgruppen:

 

Etiketter: , , ,