Söker Sveriges bästa öppenhetsprojekt

Av Anders Frick den 4 oktober, 2016

Bästa transparensinitiativ, bästa datajournalistiska insatsen och bästa initiativ kring öppen forskning. Det är tre av totalt sju kategorier där priser kommer att delas ut i den nyinstiftade tävlingen Open Knowledge Awards. Arrangören Open Knowledge Sweden hoppas på så sätt presentera de bästa svenska initiativen kring öppna data.

Bakom tävlingen Open Knowledge Awards ligger Open Knowledge Sverige, som är en ideell förening som vill främja och förespråka öppna data och öppna resurser i alla former. Föreningen grundades 2015 då föreningens ordförande Serdar Temiz blev vald till Sveriges ambassadör för Open Knowledge Foundation.

– Vi ser att allt fler organisationer, företag och myndigheter använder sig av öppna data för att väsentligt öka transparens och innovationer. Därför vill vi lyfta fram de bästa initiativen kring användandet av öppen kunskap, säger Asmen Gül, styrelsemedlem i Open Knowledge Sweden.

Initiativet till tävlingen kommer från Serdar Temiz som också sitter i juryn tillsammans med Jessica Cederberg Wodmar, hållbarhetscoach och författare, samt Terrence Brown, adjungerad professor i entreprenörskap och innovation på KTH.

– Vi hoppas att Open Knowledge Awards ska fungera som en katalysator i något som redan används. Företag, organisationer, kommuner, landsting och myndigheter behöver se fler goda exempel på användandet av öppen kunskap för att bli övertygade om dess fördelar, säger Asmen Gül.

Senast den 15 oktober ska nomineringarna vara inlämnade. Den 25 oktober presenteras kandidaterna och den 3 december vinnarna på en ceremoni på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Relaterat till detta driver Asmen Gül även Local Open Data Census, en rankinglista över hur kommuner och landsting använder öppna data. Förhoppningen är att få alla kommuner och landsting att fylla i uppgifter till listan så att allmänheten kan få en bild av vilka aktörer som är mest öppna.

Fotnot: Ett annat nytt och intressant projekt som Open Knowledge Sweden ligger bakom är FrågaStaten med styrelsemedlem Mattias Axell som projektledare. Läs mer på https://fragastaten.se

Artikeln har inga etiketter