Nytt fokus för ettårsfirande datahotell

Av Anders Frick den 29 maj, 2017

Nu blir datahotell.se en renodlad tjänst där svenska användare enkelt kan publicera och beskriva data. Nyhets-, evenemangs- och utbildningsmaterialet flyttar till Internetstiftelsen i Sveriges bloggportal.

För ett år sedan lanserades datahotell.se, en gratis tjänst som har bestått av tre delar; Själva datahotellet där användare kan lägga upp data, en bloggavdelning med intervjuer och aktuella nyheter om öppna data, samt en del med utbildningsmaterial. Det finns även två rapporter på webbplatsen; En rapport om nulägesstatus för öppna data i Sverige samt en nyligen publicerad startguide för beslutsfattare.

Det är Internetstiftelsen i Sverige (IIS) som ligger bakom datahotell.se, och satsningen kom till som en naturlig fortsättning på stiftelsens övriga verksamhet med allt från Bredbandskollen och Internetfonden till guider och statistik.

– Den nya förändringen gör vi för att renodla datahotellets inriktning och för att stärka Internetstiftelsens bloggportal inom området öppna data, säger Rickard Dahlstrand, som är projektledare för öppna data på IIS.

Förutom att driva datahotell.se, ett öppna data-nyhetsbrev och bloggen om öppna data så arrangerar stiftelsen även Forum öppna data samt håller och underlättar workshops av olika slag. Ett referat från senaste forum finns för övrigt här.

Vid årsskiftet publicerade vi en text som sammanfattade datahotellsverksamheten under 2016 men sedan dess har statistiken bara delvis hållit i sig. Den klart mest lästa artikeln sedan starten är den om Johan Marand – vinnare av Hack for Sweden 2017, ett evenemang som vi även direktrapporterade från. Näst mest läst är texten om de tre datajournalisterna som ska skapa standard för webbskrapning av myndighetsstatistik.

Webbplatsens därefter mest vällästa texter är, i fallande ordning:

Även artikeln om att öppna geodata ger hundratals miljoner kronor i vinst, statusrapporten om Helsingborgs öppna sensornätverk samt Göteborgs stads nya storsatsning på öppna data är några av de texter som lockat hundratals läsare. Framöver kommer alltså texterna att publiceras direkt på iis.se.

– Nu ser vi fram emot att fortsätta lyfta fram allt spännande som händer inom öppna data i Sverige, säger Rickard Dahlstrand.

Fonot: Missa inte att anmäla dig till nyhetsbrevet om öppna data som ges ut ungefär en gång per månad!

Etiketter: , ,