Lantmäteriet släpper mer data i Minecraft

Av Anders Frick den 30 maj, 2016

I vintras släppte Lantmäteriet geodata för en landskapsmodell av hela Sverige i datorspelet Minecraft - en spelvärld per kommun. Till sommaren släpps ännu mer data i Minecraft. Den här gången gör det att Kiruna, Östergötland, Gotland och Gävle får en drygt 500 gånger högre upplösning än idag.

Vid årsskiftet slutade Lantmäteriet att ta betalt för viss kartdata, bland annat Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande positioneringstjänst med meternoggrannhet. Samtidigt gjordes Sveriges alla kommuner tillgängliga i Minecraft.

”Myndigheter och företag har fått upp ögonen för spelets möjligheter att snabbt och enkelt skapa tredimensionella miljöer. Det har gjort att spelet har börjat användas i planeringen av vårt samhälle”, sa Lantmäteriets Peter Nyhlén då i ett pressmeddelande.

”Ska en myndighet spela Minecraft på arbetstid”, frågade sig Ekonomistyrningsverket i julas och gav själva svaret: Mycket tyder på att det är ett innovativt och kostnadseffektivt sätt för att effektivisera myndigheternas kunskapsspridning.

Sedan dess har över 14.000 nedladdningar gjorts, vilket motsvarar cirka 8 Tb. Det säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet, och tillägger att man gick från idé till release på mindre än fyra månader.

De nu utvalda områdena Kiruna, Östergötland, Gotland och Gävle är, enligt Lantmäteriet, just intressanta ur samhällsbyggarperspektiv. Kartdatan får en upplösning på en meter per kub i Minecraft, jämfört med tidigare åtta meter per kub.

Både Danmark och Norge finns sedan tidigare i Minecraft, men redan innan det senaste datasläppet var Lantmäteriets version av Sverige mer detaljerad.

Etiketter: ,