Arbetsförmedlingens innovationsvecka - denna gång med OpenHack

Arbetsförmedlingens innovationsvecka - denna gång med OpenHack

Innovationsvecka med hackaton för öppenhet och medmänsklighet

Av Anders Frick den 9 oktober, 2017

I helgen samlades 60 programmeringsintresserade personer i Göteborg för att ta sig an sex olika utmaningar som ska bidra till en bättre värld. Det gjordes på ett hackaton med namnet OpenHack, och genomfördes i samband med Arbetsförmedlingens innovationsvecka.

Målet med OpenHack var att med öppenhet som ledstjärna lösa utmaningar från exempelvis Migrationsverket, Medborgarskolan, Arbetsförmedlingen och Individuell människohjälp. Arrangörer är Ingenjörer utan gränser, en organisation som vill bidra till en bättre värld genom ingenjörskonst, naturvetenskap, entreprenörskap och projektkompetens.

En glimt från OpenHack 2017. Foto: OpenHack

En glimt från OpenHack 2017. Foto: OpenHack

– På OpenHack samlar vi teknikintresserade studenter, utvecklare och entreprenörer som programmerar för mänskligheten. En av helgens utmaningar kom från Migrationsverket och gick ut på att ge asylsökande barn en bättre uppfattning om vad som händer i asylsökningsprocessen. Ytterligare problem som berördes var bostadskriser, arbetsmatchning och assisterande verktyg för barn med speciella behov, säger Madeleine Serenhov, som är en av grundarna.

OpenHack fick förra året utmärkelsen som Årets digitala inspiratörer och har tidigare främst genomförts i Skåne. En speciell detalj är att allting som skapas under hackatonet publiceras i form av öppen källkod och öppna data.

– Vårt koncept är att allting ska vara öppet eftersom vi vill skapa så mycket värde som möjligt för en så stor publik som möjligt. Eftersom lösningarna baseras på öppen källkod kan vem som helst sedan bygga vidare på det som skapas, säger Lukas Leander, som är en annan av OpenHacks grundare.

Satsningen genomfördes under Arbetsförmedlingens innovationsvecka i Göteborg och Halmstad. Veckan är en del i myndighetens arbete med öppna data. Arbetsförmedlingen lanserade förra året en storsatsning på öppna data, med målet att låta tredjepartsutvecklare ta fram lösningar som bättre matchar ihop arbetssökande och arbetsgivare. Inom ramen för detta har man bland annat lanserat jobtechdev.se – en sajt där Arbetsförmedlingen publicerar olika typer av öppna data.

– En viktig del är dialogen med de olika aktörerna på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om vilka typer av data som andra kan dela med sig av. Under hösten hoppas vi kunna få till praktiska samarbeten runt nya informationskällor med data, som även kan komma från privata aktörer, säger Jonas Södergren på Arbetsförmedlingen.

Under tre timmar på söndagen i Lindholmen Science Park presenterades lösningar på de sex utmaningarna. Det lag som tog hem flest utmärkelser var ”Team Pinguin”, bestående av Chalmersstudenterna Adam Brinkman, Johan Larsson Hörkén och Kim Svensson som nu bland annat får åka till Stockholm och presentera lösningen på en kommande upplaga av JobTechForum. Laget tog fram en webbtjänst som kartlägger städer i Sverige där det går att hitta både jobb och boende, beroende på användarens arbetslivserfarenhet och kompetens. Genom att läsa in data och vikta den skapas en karta med rekommendationer dit användaren bör kunna flytta – och få jobb.

Här är listan över alla vinnare i de olika kategorierna för OpenHack i Göteborg, tillsammans med OpenHacks egen motivering:

  • Best Social/Humanitarian Impact: Team Crowd Path solved the challenge of JustArrived and IM, they made a platform to gather and promote relevant information for starting a life in Sweden.
  • Best Experience for Public Service: Meeseeks solved the challenge of i3tex and created a vision for parents and community members to kids with special needs.
  • Best Technical Solution: Team Pinguin solved the challenge of Hyresgästföreningen and created a service where people who wish to move from one city to another, by simplifying the process of finding both a job and a new home.
  • Best Pitch: Team AJS-cream solved the challenge of Arbetsförmedlingen and created a web-based matching application that factors work environment, soft skills and hard skills in generating a list of suitable employers.
  • People’s choice award: Team Pinguin -II-
  • Arbetsförmedlingens invitation: Team Pinguin -II-
  • Chalmers Ventures Startup Camp: DJ Technologies solved the challenge of Hyresgästföreningen and created a jobswapping-site, like airbnb but for jobs: called Airb2b

– Det är inspirerande att se vad som är möjligt att åstadkomma på två dagar och det blir också tydligt att dessa innovationer inte skulle vara möjliga utan öppna informationskällor, säger Jonas Södergren.

I december hålls OpenHack i Malmö/Lund och i mars 2018 i Luleå. Det finns även planer på en satsning i Stockholm och sannolikt även en i Köpenhamn. Kanske blir det även en återkomst till Almedalen även nästa år.

– Målet med OpenHack är att inspirera och visa att det är något som är viktigt och kan skapa värde. Jag hoppas också att några projekt som tas vidare i någon form, till exempel genom någon av uppdragsgivarna eller genom att någon drar igång ett startupföretag, säger Lukas Leander.

Apropå hackaton och Göteborg så hölls det i veckan även API-kurs på Chalmers tekniska högskola, i regi av företaget 46elks tillsammans med hackatonet Junction och techeventet Slush. Här introducerar Victoria Wagman satsningen:

Etiketter: , , , ,