Hallå där Erik Borälv…

Av Anders Frick den 4 oktober, 2017

…dataveteran, öppenhetsbeivrare, analytiker och handläggare på innovationsmyndigheten Vinnova, som är medarrangör av Nordic Open Data Forum i november.

Varför är det viktigt med nordisk samverkan?

– Vi är ganska lika varandra i Norden, genom att vi delar många förutsättningar och utmaningar. Därför är det vara nyttigt att träffas, för att lära av varandra. Sedan är det så klart kul och spännande att höra vad andra personer med liknande intressen gör. Har man väl träffats i köttvärlden så blir det enklare att samarbeta på nätet.

Vad kan vi lära oss av varandra mellan länderna?

– En sak jag ibland undrar över är varför så många gör projekt med öppna resurser, som open source. Vore det inte bättre att helt låta bli och istället använda andras open source? På motsvarande sätt hoppas jag att träffen ska leda till praktiska samarbeten, där vi delar på insatser och resultat.

Vilka är Vinnovas intressen som medarrangör?

– Vinnova jobbar numera fokuserat med datadriven innovation, eller ’digital infrastruktur’ som jag själv är ett bra begrepp. Data är en del av infrastrukturen i ett digitalt samhälle. Jag skulle vilja påstå att vi i Sverige ofta är bra på att mäta, samla och lagra data. En svaghet är att vi är sämre på att använda data. Det går skapa betydande samhälleliga och ekonomiska värden genom att använda data i lärande, beslut, varor och tjänster.

Vad kan de aktuella talarna i bidra med i sammanhanget?

– Inspiration och nytänkande. Det är så lätt att färgas av gamla vanor och lokala synsätt. Ibland behöver man ett perspektiv utifrån för att hitta det där nya.

Vad ser du själv fram emot under dagarna?

– Träffen är till för både nya och erfarna inom området, men jag ser mest fram mot att höra smarta personer som kan berätta på djupet om saker de lärt sig. För mig känns det viktigt att flytta fram positionerna så att vi kommer vidare i utvecklingen.

Hur tycker du att vi ska göra för att säkerställa att det finns en kontinuerlig nordisk dialog kring öppna data?

– Att ses på träffar och konferenser tror jag är bra för det är då man avsätter tid för att lyssna på längre presentationer. Dialogen blir också ofta riktigt bra när man samlar en stor grupp aktiva och drivna personer. Man utsätts också för positiv energi och en mängd olika idéer som man inte annars hittar till lika enkelt. Jag är inte helt klar över om vi behöver flera träffar eller om vi ska börja delta i de redan existerande? Men att vi i november planerar för hur/när vi ska ses känns viktigt. Jag har sedan tidigare lekt med tanken på en variant av finnkampen, fast som ett hackathon och öppna data. Kanske i Mariehamn?

Fotnot: Läs även en längre intervju med Erik Borälv från förra året.

Etiketter: , , ,