Foto: Martin Harari Thuresson, projektledare för Trainhack, redo för avgång av Anders Frick 

Martin Harari Thuresson, projektledare för Trainhack, redo för avgång

Hackaton på rätt spår

Av Anders Frick den 8 september, 2017

Just nu pågår Trainhack 2017 – världens längsta hackaton på tåg. Igår avgick tåget från Göteborg och i morgon anländer det till Uppsala. Under tiden kommer ett 50-tal programmerare ha åkt 200 mil och under tiden stannat till i såväl Luleå som Skövde och Stockholm.

Målet med Trainhack är att utveckla smarta lösningar för kollektivtrafiken, och att det görs under roliga – men något annorlunda – former. Trainhack hölls första gången förra året – då med både med en hel del utmaningar men också framgång.

– Trainhack handlar väldigt mycket om programmering och idéskapande. Kort sagt hur vi får en bättre kollektivtrafik med hjälp av öppna datakällor och API:er. Målet är att skapa digitala tjänster som underlättar och skapar en mer positiv upplevelse av kollektivtrafiken i hela Sverige och Europa, säger Martin Harari Thuresson, projektledare som till vardags arbetar för 46elks.

Han lyfter särskilt fram Lantmäteriet, Trafikverket och Trafiklab som har mycket öppna data relaterat till kollektivtrafik. När tåget på lördagen rullar in i Uppsala har han stora förhoppningar på det som då hunnit skapas:

– Jag hoppas att det då finns några personer som har tagit fram nya biljettlösningar och att folk jobbat mycket med statistik, samt inte minst spel – gärna en tågsimulator, säger Martin Harari Thuresson.

Trainhacktåget körs givetvis av lokförare, men som om det inte vore nog deltar även Thomas och Rebecka Tydal från Västerås. De är båda lokförare och jobbar på Railit – ett bolag som levererar datasystem bland annat för lokförare. Thomas och Rebecka deltar på Trainhack bland annat för att få nya friska idéer och hjälpa andra med information om hur man kör tåg.

Västtrafik är en av de aktörer som bidrar med data till evenemanget, och Lars Andersson, som är integrationsansvarig på bolaget, bidrar med data om bland annat pendelparkeringar:

Se även filmen med Fredrik från eTRAVELi som berättar om en lösning för pushnotifikationer samt Emma och Tim som är på Trainhack för att hacka kod för en turistguide som läser upp artiklar från Wikipedia, baserat på vilken position som man befinner sig.

Etiketter: , ,