Hack4no 2017 invigdes av Norges moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som sedan ivrigt ville lära sig mer. Foto: Kartverket/#Hack4no

Hack4no 2017 invigdes idag av Norges moderniseringsminister Jan Tore Sanner (mitten), som sedan ivrigt ville lära sig mer. Foto: Kartverket/#Hack4no

Hackar med öppna data för EU – och Norge

Av Anders Frick den 27 oktober, 2017

Nu är det klart vilka projekt som går vidare till finalen i EU Datathon, den Europeiska unionens satsning på återanvändning av öppna data för jobb och tillväxt. Dessutom genomförs nu i helgen Hack for Norway - en rejält tilltagen satsning på öppna data i Norge.

Först ska det klargöras att EU Datathon och Hack for Norway inte har någonting med varandra att göra, förutom att det i båda fall handlar om att ”hacka” fram smarta lösningar baserade på öppna data.

EU Datathon är en tidsmässigt utdragen hackaton, där enskilda individer och team fram tills nyligen kunde lämna in sina idéer och förslag på mobilappar och andra lösningar som tar sig an utmaningar där data från EU:s öppna data-portal används.

– Syftet med EU Datathon är att belysa värdet av EU:s öppna data och visa dess potentiella bidrag till Junckerkommissionens prioriteringar. Det handlar om att använda öppna data från vår portal, men också data som produceras av EU:s olika organ och institut, säger Simon Steuer, som arbetar med dataportalen på uppdrag av Europakommissionen.

Grafik för EU Datathon. Klicka på bilden för fler detaljer.

Grafik för EU Datathon. Klicka på bilden för fler detaljer.

Satsningen är en del i Estlands presidentskap och i den ingår även ett antal webbinarier om allt från EUR-Lex och Cordis till publiceringsmetadata och finansiell transparens.

Tio lag har nu valts ut, och dessa har nu drygt två veckor på sig att lämna in sitt slutliga bidrag. Vinnarbidraget presenteras sedan på ett evenemang i Bryssel den 16 november och väljs ut med hjälp av följande kriterier: Relevans för Junckerkommissionens prioriteringar, påverkansmöjligheter, innovationshöjd, samt teknisk excellens. Det vinnande laget får presentera sitt bidrag på the European Big Data Value Forum som hålls i Versaille, Frankrike, den 21-23 november. Av de tio lag som hittills har valts ut kommer inget från Norden, utan alla lag är från Central- och Sydeuropa.

Nu dock åter till Norden.

Sveinung Engeland, projektledare för Hack4no och medarbetare på Kartverket.

Sveinung Engeland, projektledare för Hack4no och medarbetare på Kartverket.

I helgen arrangeras Hack4no, Norges svar på svenska Hack for Sweden och Danmarks Hack4DK. Det norska evenemanget samlar årligen 500 utvecklare, designers, studenter och andra innovationsintresserade. Uppgiften är att under två dagar ta fram lösningar som använder offentliga öppna data på ett nytt och värdeskapande sätt.

I årets upplaga kan deltagarna använda data från Artsdatabanken, Brønnøysundregistrene, Kulturrådet, Meteorologisk institutt, Riksantikvaren, Riksarkivet, Statistisk sentralbyrå, Norsk Romsenter, Oljedirektoratet, Difi, Statens Vegvesen, NVE, NAV och Kartverket.

– Både vi från Kartverket och de andra myndigheterna som deltar har de senaste åren publicerat mycket öppna data. Nu vill vi visa vägen framåt och hjälpa folk att använda dessa data. På så sätt får vi återkoppling som kan använda till att göra oss ännu bättre på att tillgängliggöra data på bästa sätt, säger Sveinung Engeland, som är projektledare för Hack4no.

Hack4no hålls i Hønefoss och fem vinnare kommer att väljas ut. Förutom penningpriser på 10.000 kronor m.m. kommer ett vinnarlag under ett halvårs tid få tillgång till StartupLab i Kartverkets regi.

Parallellt med Hack4no pågår även Juniorhack för 350 ungdomar i åldern 10-16 år – något som gör evenemanget till Nordens största programmeringsträff. På agendan för Juniorhack står bland annat robotar, drönare och ett makerspace.

Se gärna filmsammanfattningen från förra årets Hack4no (dvs 2016) här!

Etiketter: , , , , , , ,