Foto: Lagen på Hack for Health har börjat arbeta. Foto av Marcus Österberg (CC 0)

Hackar för bättre hälsa – landet runt

Av Anders Frick den 18 mars, 2017

Samarbete kring data ska ge bättre hälsa för patienter. Inte mindre än tre aktuella hackaton har hälsofokus; Hackaton för hälsa, Hack for Health och True Challenge.

Samla studenter, patienter och vårdpersonal och låt dem tillsammans fundera på hur ny teknik kan ge bättre och effektivare vård. Det är utgångspunkten för hackatonet Hack for Health, som just nu genomförs på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Några av de problemområden som deltagarna på Hack for Health har att tampas med handlar om datahantering inom exempelvis hjärtultraljud och övervikt.

Fokus för Hack for Health är inte så mycket på öppna data. Istället handlar det om att hitta förslag till nya arbetssätt som nyttjar resurserna bättre och skapar värde för patienter.

– Vi har behov av att skapa nya tekniska stödfunktioner för vården och det gör vi tillsammans med patienter, vårdens medarbetare och studenter, säger Anette Falkenroth, som är medicinsk informationsdirektör på Sahlgrenska.

Att samla kreativa krafter till hackaton kring hälsa är populärt. I höstas genomfördes Hackaton för hälsa i Karlstad. Resultatet därifrån blev bland annat lösningar för att kommunicera hälsodata på ett tillgängligt, intresseväckande och interaktivt sätt som ökar boendes medvetande om sin och andras hälsa. Hackaton för hälsa hade stort fokus på användning av öppna data.

Hack for Health 2017, Sahlgrenska #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA


360-gradersbild från Hack for Health i Göteborg

Nästa vård- och hälsoinriktade hackaton i Sverige är True Challenge, som arrangeras i Helsingborg den 20-21 maj.

– Vi samlar in behov som äldre och personer med funktionsnedsättning ser i sin vardag. Utifrån svaren sätts behovspaket ihop. I nästa steg möts hackatondeltagarna och skapar digitala lösningar för de olika behoven. Teamet med de bästa idéerna vinner, dessutom får alla team pitcha sina idéer för investerare, säger Gustaf Cavalli, som representerar medarrangören En bra plats.

De senaste åtta åren har han arbetat inom välfärdsteknologisegmentet med att introducera ett nytt sätt att arbeta med anhörigstöd på nätet. För ett par år började han fundera på vad som skulle behövas för att de verkliga behoven skulle kunna möta innovatörer och driftiga entreprenörer. Ett av resultaten blev True Challenge.

– Vi befinner oss i ett läge där det är nödvändigt att få fram nya tekniska lösningar och innovationer inom omsorg och vård. Där vill vi från stadens sida ligga i framkant och ge möjlighet för nya aktörer att presentera sina idéer, säger Britt-Marie Börjesson, omsorgsdirektör i Helsingborgs stad, till Vård- och omsorgsbloggen.

I filmen syns Anette Falkenroth som berättar om Hack for Health och Gustaf Cavalli som berättar om True Challenge 2017. Fler videoklipp från Hack for Health finns på Sahlgrenskas Youtube-kanal.

Fotnot 1: Apropå hackaton så avgjordes nyligen Hack for Sweden – läs mer här.

Fotnot 2: Fler bilder som Marcus Österberg har tagit på Hack for Health finns på Västra Götalandsregionens digitalutvecklingsblogg.

 

Etiketter: , , , ,