Fem snabba frågor till Jan Ainali…

Av Anders Frick den 19 maj, 2016

…som just nu vandrar från Ystad till Stockholm för att uppmärksamma vikten av öppna data samt hålla workshops och föreläsningar i ämnet. Jan är bland annat Wikipediaveteran, medlem i Stockholm Makerspace och brinner för öppna data.

Vandringen sköter han själv, tillsammans med de som hakar på längs delar av vägen och planen är att komma fram den 10 juni. Själva projektet ”Y2S” är sponsrat av Vinnova och drivs tillsammans med Pernilla Näsfors, som arbetat med öppna data hos Sida och Världsbanken, samt Maja Brisvall, som är expert på FN:s globala utvecklingsmål.

Hur kom du på idén att vandra över 100 mil för att uppmärksamma öppna data?

– Eftersom utlysningen från Vinnova uttryckligen ville att man skulle nå sådana som inte har varit så aktiva tidigare, tänkte jag något i stil med ”Om de inte kommer till öppna data, så får öppna data komma till dem.”

Ett av målen med vandringen är att kontinuerligt rapportera hur tillgängligt öppna data är. Hur är läget egentligen i de 12 av totalt 25 kommuner som ni hittills har passerat?

– Blandat, men generellt sett finns det stor utvecklingspotential. Flera av kommunerna har inte startat arbetet än och kunskapsläget varierar kraftigt. Det första en kommun bör göra är att skapa en psidata-sida och lägga in de nyckeltal som SKL tillhandahåller i sitt öppna data-verktyg. Då är man snabbt med i matchen och det borde inte ta mer än en timme att fixa till.

Vilken kommun tycker du ligger längst fram i förståelsen av att jämföra öppna data med allemansrätten, och vad är det där som kan vara värt att få andra kommuner att ta efter?

– Helsingborg. Där finns en attityd i att jobba med öppna data som en självklarhet på flera nivåer. Att göra istället för att utreda – det är den viktigaste inställningen.

Vad har varit roligast respektive jobbigast hittills under vandringen?

– Roligast är att så frön av inspiration och att visa att det inte alls är svårt att komma igång. Det jobbigaste har varit de kalla nätterna. Minus tre grader snö hade jag inte med i min planering…

Du samlar ju bland annat in data till OpenStreetMap och Mapillary och för att driva alla apparater har byggt din egen solcellsvagn. Hur har den, och övrig teknik, fungerat hittills?

– I stort sett bra. Det som har strulat är att en väderstation har gett upp och att 360-graderskameran bara laddar från datorn när den är igång, vilket gör det svårt att ladda den under tiden som jag går.

Följ vandringen på nätet: http://www.y2s.se/

Etiketter: , , , , , ,