Direkt från Hack for Sweden

Av Anders Frick den 11 mars, 2017

I helgen pågår Hack for Sweden - Sveriges största hackaton med fokus på öppna data. Vi rapporterar direkt!

Under 24 timmar tävlar 60 olika lag för att skapa den bästa lösningen baserad på öppna data. Tävlingen arrangeras i år för fjärde gången och över 200 personer är anmälda, vilket är rekord.

Detta inlägg uppdateras kontinuerligt under hela helgen. Här finns programmet och fler direktrapporter går att få genom Twitterflödet för #hack4swe:


Civilminister Ardalan Shekarabi besökte Hack for Sweden och lyfte fram vikten av transparens och att Sverige utvecklas bättre om den offentliga sektorn är bättre på att dela med sig. Vi fångade honom i en snabbintervju:


Den ideella organisationen Hello World! var representerade med inte mindre än fyra lag:

Hack for Sweden 2017: Hello world! Team 1-4 #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA


Laget GeOHack3rs vann Hack for Sweden 2016 – och i år ställer man upp igen. Den här gången överväger man att utveckla ett verktyg för att korrelera data rumsligt och hitta intressanta samband:


Rolf Bennerfelt, generaldirektör på SMHI, var en av huvudtalarna på invigningen. Här berättar han om SMHI och arbetet med öppna data:


Öppna data - en guide för beslutsfattare
Några tryckta exemplar av den rykande färska publikationen ”Öppna data – en guide för beslutsfattare” delades ut och gick åt som smör i solsken.


Laget Home Swede Home är ett av de deltagande lagen. (Se 360-gradersbild här!) De planerar att använda öppna data kring befolkning, väder etc. för att skapa webbsida med kartor över var man skulle kunna bygga tillfälliga flyktingboenden. (Ljudet i filmen är tyvärr lite svagt)


Första aktiviteten för dagen var inledningstal av civilminister Ardalan Shekarabi och SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt. Därefter hölls inspirationsföreläsning av Anna Rosling Rönnlund och Mikael Ahlström. Inledningen sändes direkt på nätet och finns att ta del av här:


Invigning i 360 grader:

Inspirationsföreläsning på Hack for Sweden 2017, #hack4swe – Spherical Image – RICOH THETA


Sensefarm har utvecklat temperatursensorer för att mäta sockerbetors temperatur och potatis fuktighetsgrad. På Hack for Sweden har man ytterligare utveckling i tankarna:


Under dagen hölls även nätverksmöten för deltagande myndighetsrepresentanter. Mötet använde ConverStations-metoden med tio teman om allt från innovationslabb till blockchain. Här syns Magnus Enzell från Finansdepartementet diskutera en eventuell uppskalning av Hack for Sweden:

Rundabordssamtal på Hack for Sweden 2017 #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA


”Hackarna från Lund” är namnet på ett av lagen från Skåne. Vi samlade dem för ett halvtidssamtal i 360 grader. Klicka här för att se filmen i VR-glasögon:


Foto: Anders Frick (CC-BY)

Etiketter: , ,