Foto: Jury och pristagare i Open Knowledge Awards 2016 av Johanna Berg (CC BY)

Jury och pristagare i Open Knowledge Awards 2016

Datajournalistik och anslagstavleforskning prisat på gala

Av Anders Frick den 3 december, 2016

Helsingborg, Helena Löfving, Anslagstavlan, Westander, Jonas Nordin, Dopter och Allmanhandling.se. Det var pristagarna i Open Knowledge Awards 2016, som igår delades ut på KTH.

Syftet med Open Knowledge Awards är att presentera de bästa svenska initiativen kring öppna data. Sedan lanseringen i oktober har allmänheten kunnat lämna in nomineringar som juryn i form av Serdar Temiz, Jessica Cederberg Wodmar, Annika Lidne, Terrence Brown och Peter Krantz tittat närmare på.

Prisceremonin hölls igår på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Tävlingen arrangerades av Open Knowledge Sverige, en ideell förening som vill främja och förespråka öppna data och öppna resurser i alla former.

– Redan under minglet var det mycket givande diskussioner bland kandidaterna och juryn. Förutom ett välförtjänt pris till respektive vinnare hoppas vi att Open Knowledge Awards leder till mer samarbete i syfte att öppna upp samhället genom innovation och transparens, säger Asmen Gül, som är projektledare för Open Knowledge Awards.

  • I klassen Best Municipality tog Helsingborg hem priset. I prismotiveringen förklaras att Helsingborg har varit en förebild för andra kommuner som vill satsa på öppna data. Kommunen erbjuder stöd och frågar medborgarna vilka datamängder som kommunen borde prioritera.
  • Priset för bästa datajournalistik gick till Helena Löfving, mångårig journalist och redaktör inom Stampenkoncernen, men som nu arbetar med datajournalistik på SVT bland annat för SVT Opinion Live.
  • Hur används den svenska anslagstavlan i dagens digitala samhälle? Det undersöktes i forskningsprojektet Anslagstavlan, som drevs av bland andra forskaren Christopher Kullenberg och projektledaren Fredrik Brounéus. Anslagstavlanprojektet involverade tusentals skolelever och drevs som ett projekt i open science-anda. På Open Knowledge Awards fick projektet pris som Best Open Science.
  • PR-byrån Westander prisades för bästa transparensinitiativ. Byrån utövar lobbying för ökad transparens och öppenhet kring PR- och lobbyorganisationer, och publicerar själva öppet information om vilka uppdrag som byrån har och vem som betalar.
  • Jonas Nordin på Kungliga biblioteket fick priset som bästa offentliga tjänsteman. Han brinner för ett öppet demokratiskt samhälle och är bland annat involverad i firandet av 250-årsjubiléet av Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen.
  • I klassen Best Business tog Dopter AB hem priset. Bolaget drivs av API-experten Andreas Krohn och användarvänlighetsproffset Kemie Guaida. Man har hjälp flera kommuner med öppna dataprojekt och även varit involverad i API-arbete för bland annat Trafiklab och Nobelpriset.
  • Webbplatsen Allmanhandling.se som startades av Per Hagström fick pris som Best Civil Society. Sajten tillhandahålls av föreningen Utgivarna och hjälper allmänheten att få insyn hos myndigheter genom att ge tips om hur offentlighetsprincipen bäst kan användas.
Etiketter: , , ,