Online skiljer sig inte från köttvärlden

Många förknippar Darknet och kryptovaluter med droghandel och förmedling av barnporr. Men de slutna nätverken har även en ljus sida, där de används för att sprida konstnärligt material och som en kommunikationskanal för dissidenter.

Darknet är på tapeten igen, nätverk där användarna i regel är anonyma med hjälp av olika krypteringsprogram. I somras gjorde Dagens Nyheter en djupdykning ner under internets glansiga yta, till “en värld av hemligheter som vanliga webbläsare aldrig ser”. Fokus var på de mörka sidorna av vårt samhälle som även går att hitta online, så även i Kalla Faktas granskning.

Aphex Twin

Men det finns även ljusare historier. För inte så länge sedan publicerade The Guardian en intresseväckande artikel om hur konstnärer som tröttnat på den kommersialiserade webben fått nytt andrum på Darknet, i ett utrymme fritt från lagstiftning, övervakning och monopolisering.

Aphex Twins senaste album Syro har spelats en del på kontoret på sistone (här recenserad av Andres Lokko i SvD). Självklart finns den på Spotify, men nyheten att albumet skulle lanseras publicerades först på den djupa webben. Och som nämns i artikeln i The Guardian så finns det ett ökande antal konstnärer som använder Darknet för få spridning för sin konst.

Hjälper dissidenter

Det här är talande ett exempel på hur livet på nätet inte skiljer sig speciellt mycket från det som pågår i köttvärlden. Samma mörka undervärld som Dagens Nyheter och Kalla Fakta förfäras över eftersom man kan leja lönnmördare, har gett oss projekt som hjälper dissidenter i slutna stater att kommunicera fritt med varandra. För några år sedan stöttade till exempel den svenska biståndsmyndigheten SIDA projektet TOR med pengar, för att hjälpa demokratikämpar i diktaturer att hålla sig anonyma på nätet. Något som man bör ha i åtanke när det höjs röster för inskränkningar. Både till höger och vänster.

Visst finns det saker på nätet som man förfäras över. Men jag väljer hellre att citera Björn Andersson, kriminalinspektör och it-brottsspecialist hos polisen: “Jag är väl av åsikten att bankrånare använder bilar för att fly, men inte kan vi förbjuda bilar av den anledningen. Krypteringsteknik behöver vi var och en använda mycket mer än vad vi gör.”

Etiketter: , , , , , , , , , , Foto: The Good and Evil Angels av William Blake (Public Domain)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.