Ny version av Bredbandskollen

Då var det dags igen, ännu en release av Bredbandskollen för iPhone/iPad. Är det verkligen ett blogginlägg tänker du kanske nu och det undrade min bloggredaktör också när jag försökte sälja in idéen förra veckan. Och visst, ni har rätt, det är nog inte riktigt blogginläggsklasspå en iPhone-release, men nu är hon på semester så då gör jag som jag vill.

Detta blogginlägg är därför inte för alla, det är nog mest intressant för dig som vill få lite insyn i hur det går till här på .SE när vi släpper en ny version av Bredbandskollen. Denna ursäkt ger mig därmed rätten att skriva ett långt och ganska torrt inlägg om vår utvecklingsprocess.  Till er med högre förväntningar på mig och mitt blogginläggsskrivande ber jag alltså redan nu om förlåtelse.

Fem stora releaser

Jag, Rickard, är tjänsteägare här på .SE, fint som snus! Det innebär att jag inte längre skriver kod utan avtal, rapporter och budgetar. Men jag får bestämma och det är nästan lika roligt som att skriva kod. Tillsammans med mig jobbar lite drygt 10 utvecklare, några heltid och några deltid. Till det tillkommer formgivare och lite annat löst folk som jag tar in vid behov. Olika personer har ansvar för olika saker. Någon är duktig på iPhone, någon på Android, någon på C++ och någon på Flash. Ett skönt litet gäng.

I början av året så planerar vi in ett antal releaser, jag brukar sätta ett årsmål på fem stora releaser men vi klarar oftast fler. För iOS är det vanligtvis två releaser per år, en på våren och en på hösten. Däremellan kan vi göra patchar ifall någon allvarlig bugg dyker upp eller ifall det är något annat smått vi vill fixa. Eftersom projekten delar på vissa utvecklare (t.ex. backend) så är det viktigt att releaserna inte sker samtidigt, därav den hårda planeringen.

Utgallringsmöten

Varje releaseperiod har ett antal fasta beslutspunkter (läs möten). Dessa ligger inplanerade i kalendern redan vid årets början. Perioden inleds med ett utgallringsmöte. På detta möte går vi igenom alla buggrapporter som har kommit in till vår support, alla saker som vi själva har hittat samt alla andra planerade funktioner vill få med i releasen. En grov gallring där vi beslutar vad som ska ingå i releasen och vad vi ska skjuta framför oss till nästa release.

Därefter har utvecklarna någon vecka på sig att fundera, planera och göra lite provutveckling. Sedan tar vi ett andra utgallringsmöte där vi mer eller mindre spikar vad releasen ska innehålla. På detta möte ska det också finnas en preliminär tidsuppskattning så att vi vet att vi klarar budget.

Någonstans mitt i utvecklingsperioden så har vi en möte som vi kallar funktionsfrys. På detta möte så har vi en sista chans att justera vad som ska ingå i releasen. Det kan t.ex. vara att vi missat en bugg som akut måste fixas eller att vissa saker tog för lång tid och måste strykas. Det viktiga är att vi efter detta möte inte lägger till något.

Buggar åtgärdas

Utvecklarna jobbar som galningar till vår första deadline, den kallar vi kodfrys 1. Kodfrysen innebär att all utveckling måste vara klar och att vi börjar testperioden. Första testperioden är intern och ger oss en chans att fixa de värsta buggarna samt se till att allt blev gjort enligt våra krav. Alla buggar som vi hittar åtgärdas omgående och efter ett par veckor kommer vi fram till kodfrys 2.

Kodfrys 2 innebär att vi gör oss klara för release. Det finns en ”release candidate” som vi tycker är så bra att den borde kunna gå ut till våra användare. Det är också nu som vi mobiliserar våra externa betatestare. Vill du bli en betatestare så maila . Kodfrys 2 innebär också att vi inte längre tillåter några kodändringar. Hittas det buggar nu, så måste vi välja ifall vi ska göra en release med buggar eller helt enkelt ställa in releasen.

För det mesta så hittar inte våra betatestare några buggar och vi gör en release till Apple. Apple tar normalt en vecka på sig för att granska appen och sedan skickar vi ut den till alla glada användare. iOS-användarna är snabba och vi brukar landa på strax över 250 000 uppdateringar första dagarna. Övriga brukar uppdatera de kommande veckorna.

Med 250 000 användare så märks eventuella missade buggar rätt fort. Oftast går det dock bra och någon vecka efter release så har vi ett uppsamlingsmöte. Det är lite som en utvärdering där vi pratar om vad som gick bra och vad som kunde fungerat bättre. När detta möte är avklarat så är releasecykeln avslutad och vi återgår till normalläget här på .SE, att äta choklad och dricka champagne.

Ställ frågor

Just denna release innehåller inte jättemycket nytt. Det är lite småbuggar som har dykt upp under hösten och så har vi lagt till att appen efter mätningen visar vilken datamängd som förbrukats. Detta efter att vi fått klagomål på att vår 10-sekundersmätning äter upp folks månadsranson. Något som vi här på Bredbandskollen egentligen tycker är lite fånigt men eftersom Sveriges operatörer envist försöker uppfostra sina kunder att inte använda sitt mobila bredband så har vi tvingats göra något åt detta.

Som belöning för att du har läst hela vägen hit så får du ställa frågor till mig i kommentarsfältet nedan. Jag lovar att svara på allt (Bredbandskollen-relaterat). För er som fortfarande inte kör Bredbandskollen er iOS/Android-telefon/padda så hittar ni länken för att ladda ner apparna här.

Etiketter: , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Staffan Berger 30 november 2013, kl 13.43

  Jag har ingen fråga utan vill bara tacka för intressant och trevlig läsning!

  Hälsningar

  Staffan

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 2 december 2013, kl 09.50

   Hej Staffan,

   Tack själv!

   Svara
 • Björn 30 november 2013, kl 19.52

  Kul att höra hur det går till bakom kulissen.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 2 december 2013, kl 09.51

   Hej Björn,

   När kommer blogginlägget om din app då? ;)

   Svara
 • Rasmus 30 november 2013, kl 20.51

  Hej,

  Kartan visar fortfarande bara hastigheter upp till 6 Mbps, men i dagens LTE-värld är hastigheter över 20 Mbps inte ovanliga. På Twitter sa ni gör ett tag sedan att ni skulle fixa detta, men hittills verkar det inte ha hänt. Finns det någon särskild anledning till detta eller har det helt enkelt inte prioriterats?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 2 december 2013, kl 09.52

   Hej Rasmus,

   Vi har under hösten förberett så att vi kan sätta detta från serversidan. Och med denna release så är alla klienter också nu uppdaterade för att klara ändra tröskelvärden. Tyvärr är våra utvecklare som är duktiga på kartservern upptagna fram till årsskiftet med en stor release så det finns risk att vi inte kommer hinna fixa nya färger på kartan förrän efter årsskiftet.

   Svara
 • Markus 1 december 2013, kl 09.13

  När ska det bli möjligt att använda sig av Bredbandskollen även om man inte vill installera Flash på sin dator?

  Gällande Android-appen, så kan man installera den utan att man skaffar sig ett Google-konto?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 2 december 2013, kl 09.56

   Hej Markus,

   Vi tittar hela tiden på andra möjligheter att mäta men tyvärr är flash det för bästa alternativet för tillfället.

   Android-appen finns tyvärr bara att hämta hos Google Market. Vi har tittat på alternativ men det finns andra problem som då måste lösas, t.ex. att vi är beroende av Google Maps för att kartdelen ska fungera.

   Svara