Nya Internetguider om yttrandefrihet på nätet

Rösterna på nätet är många. Precis som det ska vara. Utan yttrandefriheten skulle jag vara illa ute, du med. Att bara höra en sida av en sak gör ingen klok. Det blir vinklat och instängt, ibland korkat, kanske direkt farligt. Yttrandefriheten är en grundpelare i vårt demokratiska samhälle och värd att värna. Därför ger vi idag ut Internetguiden Yttrandefrihet på nätet, som går igenom grunderna, lagarna och hur dessa påverkar dig.

Vi är alla sammanlänkade medieborgare i det världsomspännande och kreativa nätverk extraordinaire som är nätet. Även de som väljer att vältra sig i kommentarskloaker, spy ut hot och hat och inte vill lyssna på andra har rätt att säga sin mening. Och vi vet ju alla vilka ämnen de helst demolerar. De gillar att utmana auktoriteter, särskilt kvinnor, men attackerar åt alla håll. De är elaka, vet alltid bäst och trivs med att misstolka medvetet. Sanningen tillhör alltid dem och de fyller oss tomskallar med visdom. Men nätet är inte ett helt laglöst land, och alla näthatare kommer inte alltid undan med det de gör.

Inte okej att hota

Många upplever att kommunikationen blir lite overklig på nätet, som ett spel, där allt går snabbt och andra regler gäller. Det kan kännas som att den som är snabbast att lägga upp och kommentera “vinner”. I våra hjärnor finns inbyggda känslomässiga reaktionsmönster som sätts igång mer eller mindre automatiskt i laddade situationer. Som tur är kan vi styra våra impulser med tankekraft. Precis som i spel kan man pausa och tänka efter. Att ha en annan åsikt och stå för den är bra, och att ta en paus när någon säger tvärtemot för lite distans är också bra. Att hota, medvetet kränka och förminska någon är aldrig okej, vare sig på nätet eller någon annanstans. Det kan också vara straffbart. Läs mer om det i guiden.

Hur gör du själv när du är på nätet?

vad-far-man-saga-pa-natetHar du aldrig tagit dig tid att fundera på hur ditt agerande påverkar andra så är det hög tid nu. Yttrandefriheten handlar ytterst om människor lika värde. Rätten att delta, tala, lyssna är en ovärderlig frihet, till för oss alla. Men det är också en rättighet som det är upp till var och en av oss att försvara.

Det är inte viktigt att få sista ordet jämt och ständigt. Det är viktigt att respektfullt och öppet dela samtal, bjuda in fler, knyta ihop resonemang som inte var tydliga från början, att låta nyfikenhet, viljan att utvecklas och kunskapsdelning regera. Röster som tystnar, tystnad, är det största hotet mot yttrandefriheten. Ännu ligger yttrandefriheten och hela internet för våra fötter.

Läs den nya guiden här! Missa heller inte vår kortguide ”Vad får man säga på nätet?” som lär dig mer om de vanligaste brottsrubriceringarna, samt tolv ofta förekommande frågor om yttrandefrihet.

Fler guider

Vi har även gett ut flera Internetguider om säkerhet, integritet och källkritik, som ju är en förutsättning för yttrandefrihet. Läs dem gratis på nätet och dela dem gärna!

It-säkerhet för privatpersoner
https://www.iis.se/fakta/it-sakerhet-for-privatpersoner/

Källkritik på internet
https://www.iis.se/fakta/kallkritik-pa-internet/

Digitalt självförsvar
https://www.iis.se/fakta/digitalt-sjalvforsvar/

Digitalt källskydd på internet
https://www.iis.se/fakta/digitalt-kallskydd-en-introduktion/

Kom igång med Tor
https://www.iis.se/fakta/kom-igang-med-tor/

Kom igång med PGP
https://www.iis.se/fakta/kom-igang-med-pgp/

 

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.